EKSPORTS.
Priecājos par kolektīvo, traki saldā zemeņu deserta nobaudīšanu (paldies visiem, kas to darīja kopā ar mani Facebook) un par iespēju uzņēmīgā kompānijā izmēģināt Beef Wellington pagatavošanu, jo viena lieta ir ēst un kritizēt citus, bet pavisam cita - iemēģināt roku pašam. Aprakstu par nobaudīto un pagatavoto super liellopu, nodošu Jūsu lasīšanai nedaudz vēlāk, bet šoreiz pievērsīšos ēdiena baudīšanai vasarīgā gaisotnē.
Nebaidieties, tas nebūs šašliks pļaviņā pie ezera, bet kas nedaudz vairāk (lai gan šašliku arī pamēģināju, ko noteikti nevajadzēja darīt) . Un lai gan ne viss šajās vakariņās, bija perfekti, kopējo sajūtu nespēja sabojāt ne sēdēšana iekšā, nedaudz dīvainā telpā, kas atsita padomjlaika bāriņu, ne atsevišķu ēdienu nepilnības, ne pārēšanās sajūta, kas, protams, bija vienīgi mana paša vaina. Viennozīmīgi, ka šīs vakariņas bija vienas no veiksmīgākajām un ja būtu vairāk sanācis pasēdēt ārā un skaudīgi pavērot tur pieparkotās, (vai kā to pareizi būtu teikt) jahtas, varētu pat nedaudz piemānīt savas sajūtas un kaut uz brīdi, iedomāties vēlamo par esošo....
Tātad Eksports. Viens, no Daugavas krastā esošajiem restorāniem, kura lielākais pluss vasaras sezonā ir atrašanās vieta. Šeit es domāju Daugavu. Uzreiz gan jāpiebilst, ka manā skatījumā viss šīs vietas šarms pazūd, ja nākas mieloties iekštelpās, jo man- nespeciālistam, piedodiet, pirms izlasīju mājas lapā, nebija ne mazākās saprašanas, ka sienas šeit ir ar "vecajiem ozolkoka rakstiem", nevis vienkārši apsistas ar "vagonku", bet griestus klāj "vintage spoguļi" , kurus pat nepamanīju.
Nu jā, bet ne par to būs šis stāsts. Runāšu par to, ko saprotu labāk, nekā apdares materiālus - par ēdienu.
"Siļķes tartars ar zaļumu biezpiena uzpūteni un ceptiem minikartupeļiem EUR 5,60"
Jau kādu laiku apsvēru domu par siļķes tartara pagaršošanu un lai gan nekādas īpašas cerības šī ēdiena sakarā neloloju, jāatzīst, ka biju patīkami pārsteigts. Ja vien ne mitrais koka dēlītis, uz kura ēdiens bija pasniegts un kurā šķita iesūcies pa drusciņai no visa, kas iepriekš uz tā servēts un ar ko tas bijis mazgāts, nebūtu radījis manī tādu kā antisanitāru sajūtu!
Mēģinot abstrahēties no dēlīša teikšu, ka pārējais bija diezgan baudāms - siļķe manai gaumei nedaudz par sāļu un citronainu, bet citādi sagriezta labos gabaliņos un sajaukta ar sasmalcinātu sīpoliņu, kartupelīši sacepti tieši tā kā man garšo, bet tomātiņš un zirņu dīgsti piešķīra ēdienam kopumā nelielu svaigumu. Baltā, par zaļumu biezpiena uzpūteni skaisti nosauktā masa, garšas ziņā krietni atpalika no nosaukuma. Acīmredzami taupot uz zaļumiem un diemžēl arī uz sāli, pavārs ar šo bija aizšāvis greizi un tā vietā lai kļūtu par uzkodas "naglu", biezpieniņš knapi velk uz 6.
Kas tiešām bija apsveicami, ka šeit siļķes tartars, tomēr, maksā lētāk nekā piemēram laša tartars, citādi paliek jocīgi, kad citur abi šie ēdieni ir vienā cenā.
"Bekonā ceptu vistas aknu salāti ar ķiršu tomātiem, pipargurķīšiem, kartupeļiem, vārītu olu un anšovu sinepjmērci EUR 6,80"
Ja salīdzina šos aknu salātus ar OSIRISA aknu salātiem, tad šie ir krietni labāki, bet arī diezgan tālu no ideāla. Vispirms jau pašas aknas. Pagatavošanā šis nav viegls produkts, jo tikai dažas sekundes var šķirt maigu, sulīgu, mīkstu aknu no sausas, granulainas un nepatīkamas. Diemžēl arī šoreiz tās bija pārceptas, jo grūti ir panākt pareizo gatavību, īpaši tad, ja akniņa ir ietīta bekonā. Kamēr bekons gatavojās līdz vajadzīgai kondīcijai, tajā ietītā akna ir jau pārcepta. Bez tam tai bija rūgtuma piegarša un tā, kā mēs labi zinām, parādās ja sadalot putnu tiek traumēts žultspūslis, kura saturs tad padara apkārt esošo rūgtu.
Anšovu sinepjmērce, nebija atpazīstama, katrā ziņā nejutu nekādas mērces garšas klātbūtni. Šķīvja apakšā bija tāda kā samirkuša olas dzeltenuma putriņa, kas sajaukusies ar tomāta un pipargurķīša sulu un kuras daudzums bija tāds, ka lielākā daļa salātu lapu palika sausas. Ar mizu vārītie kartupeļi un pa virsu uzmestā zirņu dīgstu kaudzīte, padarīja šos salātus smagnējus un nepiešķīra tiem nekādu īpašu pievienoto vērtību.
"Rostbifa salāti ar grauzdētiem sīpoliem, marinētiem gurķiem, olu, tomātiem un medus sinepju mērci EUR 7,20"
Gaļas šķēlītes skaistā krāsa un liellopa garša nav nomākta ar liekām garšvielām. Pārvārītās, nedaudz sazilējušās olas, rada paviršības sajūtu, jo arī cieti vārītu olu ir jāmāk un jāgrib uzvārīt pareizi, lai dzeltenums ir spilgti dzeltens, tikko sabiezējis, bet baltums izvārīts, bet ne par daudz. Īsāk runājot, nedrīkst ignorēt arī visvienkāršāko produktu pagatavošanu un izlikties, ka būs labi tāpat. Kaltētie sīpoli tādi paši, ar kādiem var papildināt Narvesen hot dogus, bet solītā mērce, bija kā šķira, bet neatbilda aprakstam. Vienkāršāk sakot salāti bez centības, bez odziņas un bez attieksmes, bet arī ar visu šo ne tie sliktākie, ko nācies ēst.
"Liellopgaļas burgers ar svaigiem un marinētiem dārzeņiem, sīpolu marmelādi, grauzdētu bekonu, trifeļu kartupeļiem un mūsmājas dūmoto barbekjū mērci EUR 9,80"
Ar burgeru bija tā. Viņa izskats tā mani satrieca (pozitīvā nozīmē), ka viss pārējais palika kā miglā tīts. Burgers bija milzīgs, bagātīgi pildīts un vizuāli bija tuvu manam sapņu burgerim!
Bet kas ar garšu? Bulciņa sausa un nedaudz gumijota, pildījums sulīgs un garšīgs, gaļa sausa, kartupeļi cepti, bet ne smakas no trifeļu aromāta, šķīvja mala dekorēta ar manuprāt šim ēdienam nepiemērotu dārzeņu, zaļumu un biezeņa joslu, kas vairāk piestāvētu kādam izsmalcinātākam ēdienam. Arī ar mizu vārītie, apceptie kartupeļi, kas bija arī visos iepriekšējos ēdienos jau šķita garlaicīgi un uzdzina nostaļģiju pēc pašgatavotiem, zeltainiem, no ārpuses kraukšķīgiem, bet iekšā miltainiem kartupeļiem free.
Neskatoties uz visu iepriekšminēto, burgers kopumā atstāja patīkamu iespaidu, bija sātīgs, produkti savā starpā labi saskanēja, nemaz nerunājot par to, ka knapi dabūju to visu iekšā un vēl ilgi mēģināju atčohnīties, lai varētu ieēst vēl kaut ko.
Pats svarīgākais ir tas, ka šis bija daudz reiz labāks par tiem, ko iepriekš iemēģināju specializētajās burgeru ēstuvēs. ( B BURGERS/STREET BURGERS)
"Cūkgaļas šašliks ar grilētiem un svaigiem dārzeņiem, mazsālītiem gurķiem,dzadziki mērci un pikanto tomātu bazilika mērci EUR 12,70"
Sauksim to par nodevu vasarai. Ja restorāns vasarā piedāvā ko grilētu, tad to ir jāpamēģina. Par šo šašliku varu teikt, ka labāk būtu to baudījis ar acīm, nevis mēģinājis ēst. Skaists, krāsains, gleznains skats uz šķīvja. Brīnišķīgi, krāsaini, ļoti labi pagatavoti dārzeņi, pat varētu teikt vieni no labākajiem, līdz šim baudītajiem dārzeņiem piedevās. Bet kas pie velna notika ar gaļu? Vispirms - daži gabaliņi bija ne līdz galam izcepti, kas cūkas gadījumā var pat būt bīstami (ne jau cūkai), lielai daļai gabaliņu tauku bija vairāk nekā gaļas, kas arī bija tā, ne visai un visbeidzot pati gaļas garša bija nekāda. Nekāda interesanta garšas nianse, nekāds īpašs aromāts, kas šo varētu atšķirt no tā, ko vairums no mums spēj uzcept savā piemājas dārzā.
"Cepts lasis ar vītinātu tomātu kartupeļbiezeni, ceptiem sparģeļiem un citrusaugļu baltvīnmērci EUR 13,80"
Jau atkal gleznainā šķīvja mala, kas ieraugot pirmo reizi sajūsmināja, bet pie trešā ēdiena jau garlaiko. Lasis pagatavots gandrīz ideāli, manai gaumei pavisam mazliet pārcepts, bet garša nav samocīta un garšvielas izmantotas ar mēru. Sparģeļi kā jau sparģeļi. Problēma ir tajā, ka uz sparģeļiem man nemainīgi ir mazuma piegarša un lai cik to nebūtu, man tas vienmēr ir par maz. Nu ja un tagad, kad īstā sparģeļu sezona jau beigusies un veikalos nopērkamie savītušie kāti vairs neuzrunā uznāk skumjas, ka atkal jāgaida vesels gads, līdz jaunai ražai... Kartupeļu biezenis labs, vien gribētos izteiktāku kaltēto tomātu garšu un mērcīte, šoreiz bija patīkama un attaisnoja savu nosaukumu.
"Silts šokolādes fondants ar aveņu biezeni un vaniļas saldējumu EUR 6,40"
Tas, ka fondantam ir jābūt siltam, iekšā pat karstam ir skaidrs. Un jāsaka, ka neskatoties uz salīdzinoši necilo ārieni, pats fondants bija pat ļoti labs. Varbūt kādu pusminūti ilgāk krāsnī, lai maliņas nav tik plānas, ka masa spraucās pa tām ārā un to varētu nosaukt par Fondantu - izcilnieku! Garša ļoti laba, aveņu mērce, saldējums un ogas labi papildina un sabalansē izteikto šokolādes garšu. Varbūt šim vakaram mana deserta izvēle bija pārāk sātīga, bet tā jau ir mana rakstura trūkuma vaina.
"Eksports" mājas tiramisu EUR 6,20"
Šitais man reāli garšoja!!! Neapmulsu no sievišķīgā noformējuma - burciņas, kas apsieta ar lentīti un ar sajūsmu, ik pa brīdim sakot - cik labi, cik labi apēdu, gandrīz ne ar vienu no maniem cīņas biedriem nepadaloties (piedodiet). Patīkama mērena kafija garša, cepumi, kas nav pārvērtušies par slapju švammi, kā tas citreiz gadās, mērcējot tos kafijā, ogas, piparmētra un burciņa. Man patika viss! Neticami, vai ne?!
Gribu pateikt, ka neskatoties uz manu salīdzinoši kritisko piegājienu ēdienam, šīs vakariņas kopumā atstāja patīkamu pēcgaršu un atmiņas, ja neskaita pārēšanās sajūtu, kas šoreiz mani ilgi nepameta.
Pret ēdienu šeit izturas ar zināmu cieņu, varbūt derētu dažādot noformējumu, piestrādāt pie mērcēm un atsevišķām ēdienu sastāvdaļām, bet pamatā šeit var sastapties ar labu daudzuma, garšas un cenas kombināciju, kas neliek justies apčakarētam, pat ja ne viss ir izdevies ideāli.
Un protams, paldies maniem pacietīgiem draugiem un ēšanas kolēģiem, kas kārtējo reizi pacieta manu bakstīšanos pa viņu šķīvjiem un līšanu tajos ar fotoaparātu.
Un jā, par tām jahtām...