OSIRIS. VARBŪT BEIDZOT IR LAIKS....
Tikai šodien, pēc tik ilga laika sapratu, ka visam kādreiz pienāk gals. Arī sajūsmai un rožainām atmiņām... Un pārņem skumjas, kad saproti, ka nekad lietas vairs nespēsi uztvert kā senāk, ka eiforija noplakusi un pat viesmīlis par kura profesionalitāti un iznesību kādreiz sajūsminājies, tagad kļuvis par sagurušu, vienaldzīgu, pa zāli peldošu, gandrīz pusmūža vīreli, kura sejā neatspoguļojās ne kripatiņa no dzīvīguma, ieinteresētības vai dzīvesprieka un kas atdzīvojās vien ienākot pa durvīm kādam, kas šurp nāk jau gadiem ilgi, gandrīz katru dienu pilda mēbeles funkciju, izklaidē ar sarunām, nepārsteidz ar izvēli un neprasa nekādu papildus iedziļināšanos vai vēlmju apmierināšanu. Domāju, ka šeit, daudz vairāk kā citur, jūtams dalījums savējos un citos. Rodas sajūta, ka šeit nerūp jauns klients, jo pietiek ar jau esošiem, tāpēc nevajag saspringt, ieklausīties, paklanīties, pastāstīt, ieteikt.
Un žēl teikt, bet tas pats attiecās uz ēdienkarti. Ja pareizi atceros, tad pa pēdējiem piecpadsmit gadiem tā mainījusies minimāli. Šodien ēdu gandrīz to pašu ko pirms daudziem gadiem, vienīgi krietni blāvākā izpildījumā.
Siltie vistas aknu salāti ar bekonu un kartupeļu bumbiņām EUR 8,20
Salāti šeit atšķiras ar to, ka tie nav īpaši izsmalcināti un neatkārtojami. Aknu salāti Osirisa ēdienkartē ir jau ļoti sen, bet tas nenozīmē, ka to kvalitāte ir noslīpēta līdz pēdējam un pie ēdiena nav kur piesieties. Lai nu paliek kartupeļu bumbiņas un salātu lapas, bet ignorēt sausās aknas gan nevaru. Pagatavojot aknas ir jāuzmanās tās pārcept, jo tad tās kļūst sausas un bez uzdzeršanas grūti dabonamas lejā. Šīs, neskatoties uz lielo izmēru bija pārceptas un nesagādāja nekādu baudu. Ēdienu izglāba mērce, kas veiksmīgi savienoja kopā salātu sastāvdaļas un deva vismaz kādu aromātu un garšas akcentu. Bet citādi ēdiens mācekļa līmenī gan vizuāli, gan pēc garšas.
Vistas filejas salāti ar greipfrūtu, ābolu un majorāna mērci EUR 8,20
Kādreiz šie bija mani mīļākie salāti - svaigi, sātīgi un garšīgi pateicoties augļu, vistas un superīgākās majorāna mērces kombinācijai. Salāti, kuros vienīgais, kas ir jāpagatavo ir vista un mērce, nekas cits. Vista sausa, bet mērce, dēļ kuras šos salātus biju iecienījis, pārtapusi par sevis pašas vāju atspulgu. Viss, kas liecināja par majorāna klātbūtni bija kaltētā garšviela. Tas nav profesionāļu līmenis, ja viss, kas jāizdara ir jāsagriež ābols, greipfrūts, (pār)vārīta ola un (pār)vārīta vista. Tas pat ir primitīvāk, nekā daudzi no mums gatavo mājās. Un ja arī mērce nav tāda kā gaidīta, tad paliek sevis žēl. Kāda velna pēc es šo vispār ēdu?
Grilētas liellopu filejas dārzeņu kārtojums ar saulē kaltētu tomātu – paprikas saldējumu un zaļumu rīsiem EUR 15,50 (mājas lapā EUR 14,80 !! )
Vispirms jau vizuāli ļoti nepievilcīgs skats uz šķīvja. Saulē kaltēto tomātu un paprikas saldējums ne tikai ne pēc kā negaršo, ir graudains un nepatīkams, bet arī izskatās, atvainojiet, pēc vēmas! Kad kartē izlasīju-zaļumu rīsi, negaidīju, ka tie izrādīsies vienkārši vārīti, ļoti sausi rīsi, kas apbērti ar pustējkaroti sasmalcinātu pētersīļu. Taisnības labad jāpiemin, ka liellopa gaļas šķēlītes bija pagatavotas ļoti labi, gaļa bija sulīga un viegli ēdama. Bet dārzeņi, diemžēl, bija zem jebkādas kritikas. Dārzeņi - cukīnī un baklažāna šķēles, kam apkārt bija cieta miza, bet vidus pļurīgs un nebaudāms, kā jau pāraugušam un nepareizi apstrādātam baklažānam tas mēdz būt. Īsāk runājot kaut kāds kreisais ēdiens. Nezinu, kas notiek viņu virtuvē, bet viennozīmīgi, problēmas ir lielas un ignorēt tās nevajadzētu.
Cepts lasis ar sparģeļiem, ķiršu tomātiņiem un diļļu – garneļu mērci EUR 12,80 ( mājas lapā 11,50)
Ieraugot porciju nevilšus pasmaidīju.... Labi, jokus pie malas, pāriesim pie lietas. Šī ir neveiklākā laša porcija, ko jebkad esmu redzējis. Vispirms piedevas. Man neiet kopā lasis ar diviem lieliem vārītiem kartupeļiem. Nu kaut kā neštimmē. Pati zivs riktīgi sausa, pārklāta ar nevienmērīgu panējumu. Laikam daļa no tā noskalojusies cepot. Sparģeļi.... nu jā, sparģeļi bija normāli, bet taupīgais pavārs piemirsa nogriezt stiegrainos galus, ko parasti ēšanai nepasniedz. Diļļu/garneļu mērce, pat nezinu, vienkārši nav šī vārda cienīga. Mērce kā majonēze ar dillēm, kas izskatās pēc kaltētām un pa virsu čupiņa ar ūdeņainām garnelēm, kas garšo kā tikko atsaldētas ūdens bļodā.
Šokolādes brownies ar saldējumu un ogām EUR 5,90
Mazs plāns kūciņas gabaliņš, kas pazūd zem visparastākā saldējuma bumbas un šokolādes mērces. Par šo tā īsti pat nav ko teikt. "Braunijs" pēc būtības ir šokolādes kūciņa ar ķepīgu vidu un bagātīgu šokolādes garšu. Šis bija ciešams, bet manai gaumei par mazu un par sausu, bet rūpnieciski ražotais, bezpersoniskais saldējums un mērce padarīja šo desertu primitīvu un labas kafejnīcas necienīgu.
Mjā... Sirdi plosošs ēdiens.
Rodas jautājums, vai kāds ir analizējis šeit esošo klientu plūsmu? Cik lielu daļu no klientiem sastāda jaunie klienti un tādi, kas pēc pirmā apmeklējuma atgriežas? Un cik ir tādu, kas ēd divās/trijās kārtās, nevis apēd kādus salātus vai padzer kādu dzērienu? Un cik ir tādu, kas stutē leti (vai galdiņu) katras pārdienas? Var jau būt, ka šīs vietas ideja ir citāda un ēdienam šeit ir tikai otrā plāna loma, jo neticu, ka šurp var nākt lai to baudītu. Es šo vietu esmu pārslimojis un mana atkarība no Osirisa beidzās jau vairākus gadus atpakaļ. Šodien sapratu, ka šurp vairs nenākšu jo esmu izaudzis no šāda līmeņa un sevi vērtēju augstāk. Te nekas nav to vērts - ne ēdiens, ne attieksme, ne interjers. Un viesmīlis, kas atstutējies pie letes, graužot nagus un urbinot zobus, paskaļi čalo ar meiteni, varbūt vienkārši ir noguris no šī darba, un viņa apkalpošanas kultūra noteikti nav tā vērta, lai šeit atgrieztos! Nekādu standartu ne ēdienā, ne apkalpošanā.
P.S. Un atjaunojiet beidzot informāciju mājas lapā. Citādi klients jūtās maldināts ar novecojušām cenām un piedāvājumu.
Nu tā. Tas ir darīts. Atgriežos atpakaļ mūsdienu realitātē, jo diemžēl, pagātne netiek līdzi šodienas prasībām.
Jauku pavasari un tiekamies Siguldas restorānu nedēļā no 18.-24.04.