INTERNATIONAL - MANS SUPERĪGAIS JAUNAIS DRAUGS
Jau vēlāk, kad visi šķīvji tukši, un labsajūtā atlaidies krēslā, nododos apcerīgām domām, saprotu, kas atšķir restorānu Vecrīgā, viesnīcā vai kādā citā vietā, kur neizbēgama lielāka vai mazāka potenciālo klientu plūsma ir garantēta neatkarīgi no virtuves kvalitātes, no restorāna kādā salīdzinoši klusā, tūristiem un vietējiem tusētājiem ne tik labi pazīstamā, nomaļā ieliņā, kas nebūt nav pa ceļam un kas neatrodas uz izklaides, uzdzīves un ēšanas iemītās taciņas. Tas ir cīņas spars. Tā ir neizbēgamā cīņa par klientu. Un ja šajā cīņā izmantotais paņēmiens ir izcilas attieksmes, kvalitātes, atmosfēras, garšas un cenas kombinācija, tad rezultāts ir tāds, kādu man bija palaimējies baudīt. Brīnišķīgs!
Šis bija tas retais piedzīvojums, kad patīk viss. Sākot ar to, kā tiek pieņemta rezervācija un beidzot ar sajūtu apmaksājot rēķinu, jo tik reti kad sanāk maksāt ar sajūsmu un bez žēluma.
Pietiek ar prozu, ķeramies pie lietas, jebšu, pie ēdiena.
Viegli apceptas jūras ķemmītes ar ingvera ābolbiezeni un kraukšķīgu rukolu EUR 10,50/20,00
Jūs jau zināt, ka jūras ķemmītes ir tāds viltīgs zvērs, kurš lai gan gatavojās salīdzinoši ātri, tik pat ātri var tikt arī sabojāts. Ja cepsiet pārāk ilgi - tās paliks kā gumija, ja cepsiet pārāk maz - tās būs pajēlas un nesniegs gaidīto baudu. Šīs bija izcilas. Nu tiešām! Skaistas, zeltainas, izceptas tieši tik cik nepieciešams un skaisti pasniegtas ar biezenīti, kur dominēja ābols, bet solītais ingvers bija tikai nojaušams. Un tas ir labi, jo tik maigu produktu, kā ķemmītes, jebkura pārāk stipra garša nomāks un padarīs par otrā plāna spēlētāju. Bet to mums tiešām nevajag. Fritētā rukola bija patīkami kraukšķīga, lai gan manai gaumei pārāk eļļaina, bet kumkvata šķēlītes piešķīra ēdienam pikantumu un svaigumu. Priecājos pat par puķītēm! Skaisti, garšīgi, gaumīgi, pavasarīgi un pat romantiski!
Kressalāti ar auksti kūpinātu pīlgaļu ar kazas siera tostiem, Sicīlijas apelsīniem un 12 gadus izturēta balzametiķa aizdaru EUR 8,50
Skaisti, garšīgi un atsvaidzinoši salāti, kuros pateicoties tik dažādām sastāvdaļām veidojās brīnišķīga, sabalansēta garšu buķete un patīkamas, kontrastējošas tekstūras saspēle. Neņemšos apgalvot, ka šie bija Sicīlijas apelsīni, jo līdz šim vairāk biju pazīstams ar sarkanajiem Sicīlijas apelsīniem, kurus atpazīt ir daudz vieglāk un, kas ir slaveni ne tikai ar savu vienreizējo piesātināto krāsu un neatkārtojamo aromātu, bet arī ar lielisko vitamīnu komplektu. Bez tam atļaušos piebilst, ka tik mazā daudzumā un nekoncentrētā veidā, grūti ir atpazīt arī 12 gadus izturētu balzametiķa aizdaru. Lai gan tas šķiet pilnīgi mazsvarīgi, jo garšu kombinācija ir vienreizēja, tās nenomāc viena otru, bet tieši otrādi - papildina, ciedru riekstiņi un kraukšķīgie tosti piešķir ēdienam citu tekstūru, apelsīni un salāti - svaigumu, bet kūpinātā pīle, kas vairāk gan šķita kā vītināta, kopā ar kazas sieru, vispār veidoja pārsteidzošu garšas tandēmu!
Zaļo sparģeļu krēmzupa ar tomātu tartaru un melno trifeli EUR 6,50
Brīnišķīgs krēmzupas paraugs - viegla, gaisīga, samtaina un garda! Sparģeļu gabaliņi zupiņai piešķīra tekstūru, bet trifeļu eļļa ar savu īpašo garšu un aromātu to papildināja. Nekur nemanīju tomātu tartaru, bet par to nemaz nebēdājos, jo nevarēju iedomāties, kā tas viss varētu garšot kopā. Protams, ka sapratu arī to, ka ēdienkartē ierakstītā melnā trifele, nebūt nenozīmē to, ka šķīvis būs pilns ar šo izsmalcināto delikatesi, jo pirmkārt, tā ir ļoti dārga, bet otrkārt, tās garša ir tik spēcīga un īpatnēja, ka uz to pilnībā var attiecināt frāzi - kas par daudz, tas par skādi. Tāpēc neko vairāk, kā trifeļu putekļus zupā arī negaidīju un biju apmierināts ar saņemto.
Bouillabaisse EUR 9,90
Ar šo jūras velšu zupu jau esam pazīstami. Konkrētāk, ne ar šo tieši, bet ar šīs zupiņas vārda māsām un lai gan vienmēr ir kur augt, droši varu teikt, ka no tām, visām International bouillabaisse ir vislabākā! Karsta, bieza, sātīga. Redzams, ka jūras produkti nav žēloti un tas atspoguļojās arī garšā. Patīkami, ka jūtama buljona, tomātu un zivju, nevis tomātu pastas un ūdens garša.
Grenlandes paltusa fileja ar apceptiem spinātiem, olīvām, kartupeļu konfitu un gliemeņu redukciju EUR 10,50/20,00
Paltuss ir mana mīļākā zivs, ko ir ļoti grūti sabojāt, lai gan ir bijuši gadījumi. Šoreiz tā pagatavota labi. Varbūt pavisam nedaudz pārturēta, bet tas zivs garšas īpašības nekā nav pasliktinājis. Apceptie spināti ir lieliska piedeva zivij, bet mērcītei bija ļoti jauka un īpatnēja garša, ko citādi nevarētu atpazīt, tāpēc pieņemu, ka tā ir kartē minētā gliemeņu redukcija. Olīvas gan šajā kombinācija likās liekas, jo ar savu pārmērīgo sāļumu pilnīgi tika pārsitas citas garšas, bet visādi citādi sabalansēts un pārdomāts ēdiens.
Buļļa vaigs cepināts krāsnī ar pastinaka biezeni, tomātu džemu un demiglace gaļas mērci EUR 9,50/ 17,90
Buļļa vaigs, kas citur pasaulē skaitās viena no lētākajām liellopa ķermeņa daļām, ir iekarojis mūsu restorānu virtuves, kur gozējās vienā līmenī un cenā ar citām, daudz smalkākām lopiņa detaļām. Pareizi pagatavota šī gaļa ir sulīga un kūst mutē. Līdz šim gardākos vaigus baudīju KASHA GOURMET, kur tie bija tiešām izcili. Šie arī bija labi, bet diemžēl ne tik. Garša un aromāts bija brīnišķīgs, bet vaidziņi varēja būt vēl nedaudz pacepti un tad tie būtu - vaigi izcilnieki! Pastinaku biezenis maigs un krēmīgs un tiešām priecājos par to, ka šis dārzenis tiek izmantots aizvien vairāk. Tomātu džemam interesanta piesātināta garša, kas veiksmīgi kontrastē ar maigo biezeni, bet demi glase mērce - tumša, bagātīga un saturīga.
Jēra gaļas romšteks ar rozmarīna ķiploku mērci, pasniegts uz kartupeļu un kazas siera kroketes EUR 9,50
Par šo, man vienkārši trūkst vārdu, tik labs tas bija! Romštekam (rumpsteak) parasti tiek izmantots kvalitatīvs gaļas gabals no lopiņa, šoreiz jēra, kas ir apmēram tur, kur beidzās mugura un sākās pakaļstilbs. Gaļa pagatavota izcili. Aromātiska, sulīga, ar superīgu garšu! Zem tās paliela, teicami pagatavota baklažāna šķēle un kartupeļu un kazas siera krokete - zeltaina un kraukšķīga no ārpuses un samtaina, ar nelielu graudainumu iekšā. To visu, kā vienojošais elements visām ēdiena sastāvdaļām savelk kopā mērcīte.
Ananāsu ravioli ar "Maskarpone"sieru un svaigām ogām EUR 5,90
Nu ko, šis ir deserts -sapnis!!! Izlasot ēdienkartē nosaukumu, manī nekas nesakustējās, jo iedomājos ravioli no mīklas, tādu kā saldu pelmeni ar sieru un ananāsu. Tas mani nemaz neuzrunāja, tāpēc līdz šim nesaprotu, kas man lika to pasūtīt. Kad saprotu, ka varēju tā arī nekad šo nenobaudīt, gribās raudāt! Bet es nobaudīju un noteikti darīšu to atkal! Tik smalks un rūpīgs darbs - ravioli mīklas vietā - plāni sagriezts un ar pasakaino maskarpones krēmu pildīts ananāss. Neticama kombinācija un pati ideja vien ir ko vērta - izmantot ananāsu mīklas vietā. Izcila ideja, izpildījums un garša! Aleluja!
Marakujas un zemesriekstu sufle ar piparmētru un smiltsērkšķu gēlu un greipfrūtu želeju EUR 6
Šis deserts ir kā dārgumu lādīte. Kad ieraugot šķīvi, vispirms gribās kārtīgi izpētīt visas krāsainās un skaistās lietiņas, kas uz tā atrodas un tad sākt tās izgaršot pa vienai, pa druskai, tad kombinējot savā starpā un atkal izgaršojot un vēloties, lai tas nekad nebeigtos!! Tā, droši vien, jūtās dāmas dārglietu veikalā, kur viss ir tik skaists un mirgojošs un visu gribās piemērīt un... Nu jā, bet šis ir deserts. Un tas ir daudz pieejamāks nekā sapņi par dārglietām. Tas, kas nezin kāpēc nosaukts par suflē,( kas īstenībā ar trauciņos, cepeškrāsnī cepts ēdiens, salds, vai sāļš), izrādās muss. Viens ar marakuju, bet otrs zemesriekstu ar greipfrūtu želeju, kuras rūgtums savādi atsvaidzina un ļoti interesanti sader ar zemesriekstu garšu. Smiltsērkšķu un piparmētru gēls, tik piesātināts un svaigs! Bet piparmētru cukurs piešķir desertam kraukšķīgu tekstūru, kas neapnīk. Rakstot pieķeru sevi pie domas, ka jau ilgojos pēc tā... Tāda kā nostaļģija.... Pēc deserta...
Rabarberu pistāciju kūciņa EUR 6.50
Šāda izskata kūciņas sauc par Mille feuille, jeb tūkstoš kārtas, kas ir klasiska Franču kūka, kas sastāv no kārtainās mīklas un krēma. Taču šajā kūkā tika izmantotas biskvīta kārtas ar pistācijām, un rabarberu krēms, kas kopā veidoja ļoti atsvaidzinošu un interesantu garšu tandēmu. Arī ļoti veiksmīgs deserts, kas pārsteidz un iepriecina.
Ja vēlaties nobaudīt ko klasiskāku, varat izvēlēties siera kūku, kas tiešām būs tāda siera kūka kādu gaidam. Krēmīga, klasiska un ļoti garšīga. Reti kurā restorānā ir tik dažādi un tik izcili deserti kā šeit. Līdz šim, gandrīz visur sastopam creme brule, fondantu, kādu siera kūku un saldējumu. Tā kā šurp, izrādās, var atbraukt arī vienkārši uz kafijas tasi, kas starp citu arī ir teicama un uz kūku, vienatnē, ar pārīti vai domubiedru kompānijā, kā nu kuram patīk labāk.
Un lai gan esmu dzirdējis, ka arī šeit ne vienmēr viss ir gludi un, ka arī šeit ar ēdienu mēdz būt visādi, es esmu laimīgs un sajūsmināts, ka piedzīvoju šo veiksmi, kas mani gandrīz pārvērta dzejniekā, nevis piedzīvoju vilšanos, kā bija jau pierasts. Un piedodiet, ja brīžiem šķiet, ka epiteti atkārtojās un rakstītājs ir nedaudz notrulinājies no visa šī pozitīvisma, bet domāju, ka piekritīsiet, ka jauki, ja izdodas ko tādu piedzīvot. To arī Jums visiem novēlu.
Vēl tikai piebildīšu, ka šīs vietas ideja ir dot iespēju klientam nogaršot pēc iespējas vairāk dažādu garšu, tāpēc daļai ēdienu ir pieejami divi dažādi porciju izmēri ar atšķirīgām cenām. Izmantojiet iespēju noprovēt divus mazākus otros, par viena lielāka cenu un būsiet pārsteigti par to cik daudz emociju gūsiet!
Pārlasot, pat sāk izklausīties pēc reklāmas raksta, bet ko lai dara, ja bija tik labi?
P.S. Drīzumā "operācija Wellingtons" , ciemošanās Itāļu virtuvēs, kāda kūciņa ar kafiju un šis tas noderīgs sadaļā ABC.
Lai Jums jauki...