RESTORĀNS MIO! AI, AI MANS MIO!
Sveiki,
sveiki!
Kāds varbūt jūtās kā rudenī, kāds, kā ziemā, bet neskatoties uz to - ir jāēd.
Vēlams, lai ēdiens būtu skaists, garšīgs, lai spētu par to samaksāt, lai jauki
apkalpo un lai patīkama atmosfēra.
Saprotot šo visu, nolēmu doties uz Blaumaņa ielas "Mio", kur jau
agrāk ir būts.
Atmiņās palicis pār mēru cakainais interjers, raibā trauku izvēle (kā no
"Latgalītes"), garšīgais ēdiens un bezē kūka, kas laikam ejot,
atmiņās kļūst arvien garšīgāka, lielāka un vispār superīgāka.
Tas būtu par atmiņām. Bet kā ar šodienu? Savā ziņā, šis man bija nebijis
piedzīvojums, jo izrādās, ka galdiņa rezervācija, sestdienas vakarā sešos
vēl nenodrošina iespēju pavadīt šo vakaru tērzējot, mielojoties un baudot vīnu,
tik ilgi cik paši esat plānojuši, jo pastāv iespēja, ka Jūsu galdiņš jau
norezervēts vēl kādam pēc Jums un restorāna darbinieki ir izlēmuši Jūsu vietā,
cikos šis iepriekš plānotais un gaidītais vakars Jums beigsies.
Bet sākums bija brīnišķīgs! Varētu pat teikt, neticams. Izrādās, ka tieši šajā vakarā, šeit tika svinēta kāda jubileja un jubilāram par godu, dziedāja - pats Žoržs Siksna. Atšķirībā no manas šī vakara kompanjones, neesmu mākslinieka fanu pulciņā, bet pat neskatoties uz to, izjutu milzīgu aizkustinājumu un patīkamu satraukumu par šeit notiekošo. Dzīvā leģenda, šajā mazajā, omulīgajā restorānā un sajūta, ka dziesmas skan arī mums....
Piedodiet, atkal aizpeldēju!
Tātad, pārvarot uztraukumu un nespēju koncentrēties ēdienkartes lasīšanai, beidzot tiekam galā ar pasūtījumu.
Lapu salāti ar Brie sieru, ogām, valriekstiem un balsamico mērci
Ļoti viegls, garšīgs un skaists ēdiens! Dažādu lapiņu mix, papildināts ar ogām (mellenēm, dzērvenēm, fizāli, avenēm, zemenēm) , avokado un pārliets ar balsamico mērci, kas piedod salātiem jauku, pikanti saldskābu nobeiguma noti! Patīkama sajūta, ka neskatoties uz "nesezonu", šķīvī tiešām daudz odziņu. Brie siers, ļoti maigs. Uz brīdi pat likās, ka līdzīgs Camamber, bet lai jau paliek! Tik brīnišķīgs iesākums vakariņām! Tiešām, jauki!
Paltus ar grilētiem dārzeņiem
Paltus ir mana mīļākā zivs. Maiga, sulīga ar patīkamu garšu un konsistenci. Zivi izvēlējos ar grilētiem dārzeņiem, kas dažādības ziņā nelika vilties. Paprika, puķkāposts, mazi tomātiņi, brokoļi, pākšu pupiņas, kartupelīši kopā ar svaigām spinātu lapiņām, kam virsū atlaidies zivs gabaliņš ko nosedz mīdija, kas apbērta ar dīgstiem. Vizuāli ļoti pievilcīgi, bet kas attiecās uz garšu, tad viss nav tik viennozīmīgi!
Pati zivs - patīkami kontrastē ar pārāk pikantiem dārzeņiem, lai gan gabaliņš ir ne pārāk liels un ādiņa pilnīgi izmirkusi, tā tomēr iepriecina.
Sajūtām nedaudz traucē ēdiena un pārkarsētas eļļas smarža no virtuves, jo virtuvi no ēdamtelpas atdala vien neliela starpsiena ar logu un ne visai laipnais, nejauši noķertais, otras viesmīles skatiens. Iespējams, ka man tikai tā likās. Par to skatienu...
Pīles krūtiņa ar karamelizētiem sakņu dārzeņiem
Vispirms noskaidrojām, kādi dārzeņi tiks pasniegti, jo pēdējā laikā novēroju tādu dīvainu tendenci, kad dārzeņi nozīmē papriku un cukīnī. Tāpēc bijām patīkami pārsteigti, kad noskaidrojām, ka tie būs sakņu dārzeņi, tādi kā burkāns, kālis un citi.
Diemžēl arī šie dārzeņi bija pārāk pikanti, bez tam, aplūkojot tos tuvāk, sapratām, kas, pirms brīža, pārkarsa virtuvē...
Bet kā saka krieviski: ņe tut to bilo!, jeb ne te tas bija!
Kad nolēmu, ka jāatgriežas pie sākuma un pirms deserta jānoprovē vēl kāda uzkoda, viesmīle mūs pārsteidza nesagatavotus. Viņa gādīgi ieminējās, ka nu būtu īstais laiks desertam, jo drīz uz mūsu galdiņu ieradīsies nākošā rezervācija un viņa tiešām nevēlās, lai mēs tajā brīdī paliekam, ar līdz galam neapēstu kūkas gabalu rokās!
Uz brīdi apstulbām, jo ko tādu vēl nebijām piedzīvojuši. Bija dzirdēts, ka piemēram Šveicē praktizē vairākas rezervācijas uz galdiņu, tāpēc, ja vēlies, lai Tevi neizdzen, rezervējies uz vēlāku laiku. Bet pie mums, Blaumaņa ielā, ģimenes kafejnīcā! Vai tiešām jau iet tik labi, ka var atļauties klientu izmest uz ielas sestdienas vakarā!?
Lai nu kā tas nebūtu, izvēlējāmies desertus un steidzīgi tos notiesājām, lai varētu doties prom un atbrīvot vietu nākošiem gribētājiem.
Creme brule
Pasniegts ar ogām un kafijas mērcīti. Deserts ne ar ko nepārsteidza. Bet klasika ir klasika. Tai nav jāpārsteidz. Tai jābūt tādai kā sagaidām. Cukura kārtiņa varēja būt nedaudz biezāka un kafijas mērcīte likās pārāk "smaga", bet kopumā, kā jau minēju, bez pārsteigumiem.
Bezē kūka ar zefīru un ogām
Gandrīz kā manās atmiņās - liela, skaista, salda ar ogām un ogu mērci, bet ....ar rūgtu piegaršu par nepatīkamo vakara nobeigumu! Žēl, ka tā. Pat nezinu, ko vēl piebilst.
Lai šai vietai veicās, jo pamatdoma ir laba. Diemžēl, kā jau pie mums "kulinārijas Mekā-Latvijā" ir pieredzēts, restorāni nāk un iet, ar troksni atveras un klusām aizveras. Varbūt vajadzētu atcerēties, kas palīdz vietai noturēties virs ūdens... Tas ir klients.
Lai Jums prieks no ēdiena!
Un atcerieties, ka no 12.-18.10. Rīgas restorānu nedēļa
http://www.liveriga.com/lv/7981-rudens-rigas-restoranu-nedela