KASDĀRZĀ, JEB "DIE FOR NOTHING"!
Vēlreiz esmu pārliecinājies, ka galvenais palīgs šajā lietā ir anonimitāte, jo tikai šādā veidā var reāli izvērtēt restorānos notiekošo un esmu ļoti pateicīgs visiem, kas mani morāli atbalstījuši un bijuši kopā visa šī gada garumā.
Pēc iedvesmojošām runām pāriesim pie realitātes, kas, diemžēl, izrādījās skumjāka nekā cerēts. Pēc uzaicinājuma devos apciemot Kasdārzā. Skaista vieta, burvīga atmosfēra, mūzika, telpa, vide un ideja! Pie tā arī vajadzēja palikt. Vajadzēja atstāt ēdienkartē tapas, alu un free kartupeļus un ļaut cilvēkiem baudīt pašu vietu nevis piedāvāt ēdienus, kas visu sabojā. Jā, diemžēl šoreiz "Die for nothing" nav viena no grupas Drowning pool dziesmām. Šoreiz tā ir sajūta, kas rodas knibinot uz šķīvja esošo zivi un gaļu, un domājot par to ka lopiņi ir miruši divreiz un tā teikt - par velti!
Tātad Kasdārzā.
Grilēts camambert siers ar mikrosalātiem, dārza ogām, ziediem un reducētu aveņu-balzāmetiķa mērcīti EUR 6
Šis, kā vēlāk izrādījās, bija vienīgais, ne tikai ar acīm baudāmais ēdiens. Paldies, ka ekonomijas nolūkā, nepārgriezāt sieru uz pusēm, bet atstājāt to veselu! Un droši vien jāsaka paldies, ka nesabojājāt šo ēdienu ar kaut kādām pārgudrām manipulācijām, bet ļāvāt izjust patīkamo siera garšu kombinācijā ar ogu, ziedu un zaļumu buķeti. Tāda kā ēdamā glezna uz šķīvja, kas sākotnēji mani iedvesmoja un iekšēji ļāva uzgavilēt, jo cerēju, ka viss pārējais arī būs tik pat izdevies. Bet nē..
Trejādā zivju buljonzupa ar pašceptu bazilika bageti EUR 6
Jāsaka, ka frāze - What the f... is this? šo pusdienu laikā, tika lietota maigi sakot ļoti bieži, bet krievu valodas pērles pilnīgi pārpludināja manu prātu, kas bija gatavs uzsprāgt no tā "sviesta", ko šeit pasniedz. Kad raugoties ēdienā un garšojot to, sāc justies smagi apčakarēts un dziļi sirdī aizvainots, tad paliek sevis žēl, ka esi spiests to pagaršot, kaut vai tāpēc, lai pēc tam būtu ko uzrakstīt un lai cilvēkiem būtu vēl kāds viedoklis, atskaitot to, kas pieczvaigžņu vērtējumā mirgo Kasdārzā FB lapā.
Pirmais, kas cērtas acīs - šī nav buljonzupa un baltais kaut kas, lai kas tas arī nebūtu, ir sameties pārslās. Un tas jau par kaut ko liecina... Garšu, b..., pat nevaru pieklājīgi aprakstīt. Varu vien mēģināt izmantot tādus vārdus kā - ieskābis, bezgaršīgs, pliekans, šķidrs, nepatīkams, lai nemulsinātu auditorijas puritāniskāko daļu. Ja runājam par triju veidu zivīm, kā tas noprotams no nosaukuma, tad nezinu, man jau ir pilnīgi vienalga, cik veidu un kādas zivis tur bija paredzētas, jo tās visas bija pilnīgi sausas un bezgaršīgas un pat tuncis bundžā ir sulīgāks par šīm. Zupai nepiemita ne kripatiņas no zivju garšas. Pat nesaprotu, kā ko tādu var dabūt gatavu!
Meža gaļas zupa ar....(ķipa ar meža sēnēm un vēl kaut ko, kas neko nemaina uz labu) EUR 7
НУ что за хрень!!! Pat neiedziļināšos, kas tā tāda par meža gaļu! Kas tas tāds par nedzirdētu lopiņu? Šķidrums, kas vizuāli (un ne tikai) līdzinās tam, kas paliek spainī pēc grīdas lupatas izmazgāšanas, sēnes, kas pēc konsistences ir no tās pašas operas, paprika, kas kā vienīgais dārzenis bija arī izslavētajā zivju zupā un slepenais dzīvnieks... vismaz tas bija daudz un mīksts. Piedodiet, bet nevēlos par šo vairāk izteikties, jo citādi izlietošu visus epitetus un par pārējiem, ēdieniem vairs nebūs ko rakstīt! Ā, vēl aizmirsu piebilst, ka abas zupas bija knapi remdenas.
Vēl bija tas prieks pagaršot auksto biešu zupu EUR 5. Teikšu tā, taisiet labāk paši, vai pērkat Lido vai kaut Maxima. Tās visas būs labākas par šo.
Liekam jaunu bildi iekšā....
Jēra ciska ar zaļo piparu demi glase mērci un mikrodārzeņiem EUR 16
Liellopa filejas steiks ar Rīgas melnā balzāma demi glase mērci un mikrodārzeņiem EUR 17
Dambrieža steiks ar Rīgas melnā balzāma demi glase mērci un mikrodārzeņiem EUR 16
Tagad droši vien skatāties un esat neizpratnē! Par kuru ēdienu tieši būs runa? Ahā! Šitie visi trīs varētu startēt konkursā - atrodi trīs atšķirības. Un ne tikai dēļ noformējuma. Arī dēļ satura un dēļ garšas. Arī es tagad skatos un ar grūtībām saprotu kurš ir kurš.
Šis būs nebijis gadījums manā vēsturē. Rakstīšu vienotu aprakstu par visiem trijiem ēdieniem.
Sākšu ar vienu (vienīgo) pozitīvo. Visas trīs gaļas bija pagatavotas teicami. Visas trīs bija mīkstas, sulīgas, skaisti rozā krāsā. Tik tālu par konsistenci. Viss pārējais, tai skaitā garša, bija zem jebkādas kritikas. Vēl līdz šim nevaru saprast, ko tieši viņi izdarīja tiem lopiņiem, bet garša bija atbaidoša. Bez tam visiem trijiem! Pat nevaru noformulēt. Tāda kā kaut kur izmērcēta, tāda kā nedaudz iebojāta, bet ne izteikti, bet tāda kā smakas dūmaka.
Īsāk, šitais "zastal meņa v razploh"! Iespējams, ka Garšu burvji (tā FB lapā ir nosaukti Kasdārzā pavāri) ir kaut ko samuģījuši un pārcentušies piedāvājot tiešām "nebijušu garšu rotaļu"(atkal citāts no FB lapas). Varbūt vajadzētu būt piezemētākiem un mēģināt pasniegt ēdienu bez rotaļām un tā lai nenošķebina?
Un tā es sēžu (un ne jau viens pats) un reāli nesaprotu kas par šaizi! Jo no vienas puses ir teicami pagatavota gaļa, bet no otras puses pilnīgi nebaudāma garša. Vēl noteikti jāpiemin mikrodārzeņi, kas, kā jau pamanījāt, piedevās ir pie visiem ēdieniem (cik oriģināli!) Tie vispār nebija ēdami. Burkāni cieti, baklažāni praktiski neapstrādāti un kas vēl tur bija, pat neatceros.... Tā, apskatījos bildē.... jā, tur bija vēl arī ogas. Tās gan bija gardas!
Bute ar zaļumu sviestu un....., jā uzminējāt, ar mikrodārzeņiem EUR12
Nogaidīšu mirklīti līdz būsiet kārtīgi šo aplūkojuši. Ja lasot par zupu un gaļu Jums likās, ka sliktāk vairs nevar būt, tad varu Jūs mierināt, var gan! Šī skumjā, pelēcīgā, it kā no dubļiem tikko izpeldējusī zivs ir pasākuma nagla. Tik sausa, tik bezgaršīga, tik nožēlojama! Uz brīdi pat šķita, ka dēlītis uz kura tā uzservēta būtu garšīgāks, nu vismaz tajās vietās, kur iededzinātas it kā dekoratīvās strīpas. Un vēl, nu reāli nepielec, kāpēc visur tās ogas!!!
Tālāk seko deserti, bet pat nezinu, vai ir vērts.
Īpašā Kasdārzā medus kūka ar plūškoka marmelādi EUR 5
Sajūta kā ēdot sausu maizi ar medus piegaršu. Pa virsu zapte bet vietām, pieminētā marmelāde, kas vairāk atgādināja saželētu ūdeni - bez garšas, bez krāsas, bez nekā. Bez tam, deserts burciņā, jau tik izvazāts, ka vairāk kaitina nekā izbrīna. Un kas nav mazsvarīgi, no šīs burciņas bija īpaši grūti ēst, jo burciņas forma diezgan apaļīga, un ar karoti vai dakšiņu grūti kaut ko dabūt laukā. Tā kā nesapratu, ar ko šī bija tik īpaša un vispār uzskatu, ka dažreiz pieturēties pie tradicionālām vērtībām ir drošāk, nekā pārtaisīt klasiku pēc savas gaumes.
Šokolādes kūka ar ziediem un ogām EUR 5
Pasniegts uz kaitinošā dēlīša, kas rada to nepatīkamo sajūtu pieskaroties tam ar dakšiņu, kā ar nagiem pa betonu. Gaidot kūku, savā galvā pārcilāju visus, pēc manām domām iespējamos kūkas variantus, un pirmā mirklī ieraugot, pat esmu pārsteigts. Bet tikai pirmā mirklī. Tātad, no cukura karameles ir izveidots tāds kā groziņš - ļoti ciets, un ar parastu cukura garšu, tad, tajā groziņā, tiek salikti brūna, sausa kēksa gabaliņi, tam pāri pārlieta mērce, uzbērti daži ziediņi un voila! šokolādes kūka gatava! Vai nav smalki? Nekādi uztraukumi par formu un saturu. Saštancē karameles groziņus un bliez tajos iekšā da jebko! Nosauc kādā vārdā gribi un bizness gatavs. Man pat sāk likties, ka aptrūkstas ironijas un dzēlību lai aprakstīti šī vakara ēdienus...
Atlicis vēl pavisam mazliet,
Baltās šokolādes siera kūka Alise dārzā EUR 5
Āreče! Un atkal jau pieminētais groziņš, tikai šoreiz ar citu pseidokūku iekšā! Vareni!
Lai kaut kā nebūt nobeigt šo visu uz pozitīvas nots, kā nekā pirmo gadu noslēdzošais raksts, vēlos pateikt ka pati vieta tiešām ir ļoti šarmanta, ar māksliniecisku, nedaudz bohēmisku auru un feinu ideju pamatā. Bet tas ēdiens, tiešām piedodiet! Nekam neder.
Protams ir forši, ka mums ir sava Tūrisma un tirdzniecības skola, kas katru gadu izlaiž pasaulē diplomētus virtuves speciālistus, bet nākās atzīt, ka kopējais līmenis ir diezgan viduvējs un par labu pavāru, izveidosies ne katrs, diplomu ieguvušais.
Tāpēc virtuves censoņiem novēlu uz savām spējām skatīties ar kritiskāku aci, vairāk izglītoties, praktizēties un gūt pieredzi un tad, pie veiksmīgas apstākļu sakritības, liela gribasspēka un darba spara, pienāks brīdis, kad cilvēki nāks tieši pie Tevis, lai kāds šobrīd nebūtu Tavs vārds, neatkarīgi no vietas, kurā tu šmorē, vai kā teikts Kasdārzā lapā - buries ap katliem un pannām.
P.S. Paldies par šo kopābūšanas gadu, cepam savus Wellingtonus, bildējam un sūtam, un tiekamies jau ļoti drīz ar visu, ko iepriekš jau sasolīju. Priekā!