36. LINE. (Nevis kaut kāda tur 36.līnija!)
Bet tas viss vēl sekos. Šodien koncentrēšos uz, jau iepriekš atvainojos tiem, kurus tas uztrauc, bet saukšu šo vietu kā pierasts, uz 36. Līniju. Uz savā ziņā unikālu vietu. Vispirms, unikālu savas atrašanās vietas dēļ, tā teikt nekurienes malā, kur lai nokļūtu ir vairākas reizes jāpārliecinās, ka neesi nomaldījies no pareizā ceļa, bet kad beidzot esi klāt, rodas sajūta, ka zini kā izskatās paradīzē - šalkojoša jūra, priedes un restorāns, kas šķiet kā sireāls veidojums šādā gandrīz pirmatnējā dabas nostūrī. Un unikālu - attieksmes, kvalitātes, atmosfēras ziņā, un lai gan ne visa pasniegtā ēdiena kvalitāte bija vienlīdz izcila, varēja just, ka virtuve tiek pieskatīta, ka "vadonis" ir tepat un visu kontrolē un ka nekas netiek atstāts pašplūsmai.
Tas viss kopā ar viļņiem un priedēm, radīja manī milzu pozitīvisma devu un satinies sedziņā, un raugoties saulrietā sajutos pilnīgi nereāli laimīgs!
Bet nu, no barības sirdij un dvēselei, atgriežamies pie barības kuņģim.
Sarkans un balts 11,00 EUR
Liellopu filejas un pašu sālīta cūkgaļas speķa karpačo ar Dižonas sinepēm, čili pipariem,
kafijas eļļu un saldskābmaizes kraukšķiem
Vispirms gribu pieminēt negaidīti lielās ēdienu porcijas. Tas patīkami pārsteidz.
Ļoti interesants ēdiens. Plānās gaļas šķēlītēs ietīts cūkgaļas speķis, kas pirmo reizi izlasot ēdienkartē nedaudz atbaida, bet tad kad pagaršots, liek mani uzslavēt par izvēli. Lai gan biju gaidījis jēlu liellopu, bet šis likās tāds kā izgājis kādu pirmapstrādi, kopā ar speķi tas veidoja ļoti veiksmīgu garšas un tekstūras tandēmu un ne uz mirkli nelika man sajusties tā it kā es ēstu ko treknu vai kā citādi netīkamu. Sarkanais sīpols un salātlapas lieliski sabalansēja garšas, piešķirot ēdienam svaigumu, bet maizes grauzdiņi un čili kā tāds punkts uz "i" piešķīra papildus tekstūru un pikantumu. Vienīgais par ko uzzināju tikai no ēdienkartes nevis no ēdiena bija kafijas eļļa. Nezinu, kas tas bija domāts, bet ja godīgi, man tas nemaz nepietrūka.
Baltijas SUSHI 6,70 EUR
Siļķes fileja uz mini kartupeļa, ar olu un putotu krējumu
Pats ēdiens priekš manis nebija pārsteigums, jo ko līdzīgu savā dzīvē jau biju sastapis un provējis. Bet pārsteigums man bija lielā porcija, ļoti adekvātā cena un teicamais, it kā vienkāršā, bet tajā pašā laikā izsmalcinātā ēdiena izpildījums. Apcepta kartupelīša šķēle, svaigs gurķis, krējums, teicami novārīta ola, kas dīvainā kārtā mūsu restorānos ir retums un, protams, siļķīte un zaļumi, kas nobeidz visu šo, kā ēdienkartē teikts - Baltijas Sushi. Manuprāt ļoti trāpīgs un asprātīgs nosaukums un pats ēdiens, kas reāli var konkurēt ar saviem austrumu izcelsmes vārda brāļiem.
Sēņu un spinātu kišlorēns 10,50 EUR
ar lauku olu kraukšķīgā Filo
Šī ir brīnišķīga variācija par kišlorēnu tēmu. Kišlorēns ir sava veida pīrāgs ar bekonu, sieru, saldo krējumu un olām, bet šis varētu startēt, kā klasiskā kišlorēna augstdzimušais brālis. Trauslais filo mīklas groziņš, kurā iepildītas saldā krējumā ceptas meža sēnes un pa virsu izcili uzcepta oliņa, kas apbērta ar siera skaidiņām. Zem tā visa zaļie salāti, kas piešķir ēdienam svaigumu un skumjas, kas pieaug ģeometriskajā progresijā tuvojoties pēdējam kumosam. Tiešām bēdīgi apzināties, ka šis patīkamais, elegantais un nereāli garšīgais ēdiens tūlīt beigsies.
Bujabesa – zivju sautējums 36. Līnijas gaumē 9,00 EUR
(mazā porcija) 15,00 EUR (lielā porcija) ar dažādām zivīm, jūras veltēm, citronzāli un tomātiem
Viena no labākajām, līdz šim ēstajām. Saturīga, ar garšām bagāta, sātīga, aromātiska. Pilna ar zivīm, mīdijas, tomāti un citronzāle, kas buljonam piešķir īpašu garšu un pat koriandrs (kinza), kas nav manu iecienītāko zaļumu sarakstā, bet šajā gadījumā nostrādāja kā īpašs, eksotisks akcents. Viss kopā garšo izcili un atkal gribu uzteikt porcijas izmēru. Lai gan sākotnēji brīnījos, ka ēdienkartē šis bija nosaukts par sautējumu, tomēr baudot piefiksēju, cik trāpīgi tas ir. Nav ko piebilst, cepuri nost!
Pīles fileja ingverotā medus marinādē 14,00 EUR ar grilētiem dārzeņiem 3,00 EUR
Esmu jau sapratis, ka pīles filejas pagatavošana mūsu pavāriem ir milzīgs izaicinājums ar ko reti kurš tiek galā. 36. Līnijā tiek. Šeit tā ir Izcili pagatavota, sulīga un skaista. Marināde piešķir pīles gaļai īpašu, ne pārāk uzmācīgu aromātu, kas nenomāc paša putna smaržu un garšu, bet pateicoties pareizai pagatavošanas tehnoloģijai tās ādiņa ir plāna un liekie tauki ir iztecējuši.
Grilētie dārzeņi (paprika, baklažāns, cukīnī) pareizā gatavības pakāpē - nav ne pārcepti ne nedacepti un kopā ar mērcīti, teicami papildina gaļu. Brīnišķīga produktu un kvalitātes kombinācija vienā šķīvī, kad nav nekā lieka, nekādu teatrālu dekoru, nekādu nevajadzīgu pārmērību. Vienkārši saprotams, garšīgs un vizuāli pievilcīgs ēdiens.
Gaisīgs plūmju zefīrs 7,50 EUR ar bezē, putukrējumu, plūmju sorbetu un ogām
Kad izlasīju sastāvu un vēlāk, kad lūkojos atnestajā desertā, biju pārliecināts par pareizo izvēli. Diemžēl šoreiz mans čujs mani pievīla. Vispirms ne vienai sastāvdaļai nebija plūmju garšas. Sorberts bija pilnīgi bezgaršīgs un lai gan krāsa lika domāt, ka viss būs o.k., tas garšoja pēc sasaldēta ūdens. Plūmju zefīrs arī bija zem jebkādas kritikas. Tam nebija ne gaidītā zefīra struktūra ne garša, bet prastais beze cepumiņš un dažas odziņas diemžēl šo desertu pacelt nespēja.
Ņemot vērā, ka mierā nelikos un pamēģināju vēl arī Ogu un pistāciju riekstu sacepumu sabajonas mērcē 8,50 EUR ar vaniļas un piena saldējumu, varu konstatēt, ka ar desertiem šeit ir problēmas.
Vispirms, ne miņas no sabajona. Tā ir deserta mērce uz olu dzeltenumu, cukura un Marsala vīna (vai kāda cita salda vīna) bāzes, tad pats sacepums, kam piemita pārāk spēcīga mandeļu (marcipāna) nevis pistāciju garša un visbeidzot izkususi saldējuma kaudzīte pa virsu. Pat uzslavējot par oriģinalitāti, nekādi nevaru šo atzīt par veiksmīgu.
Garšīgs, bet bez pārsteiguma izrādījās Napoleons, bet pārsteidzošs labā nozīmē - Rīgas Melnā balzama un upeņu tiramisu 7,00 EUR ar svaigajām ogām. Personīgi mani pārsteidza veiksmīgi sabalansētā RMB un krēma garša, kā arī svaigo ogu akcents un nepārmērcētie biskvīti.
Kopumā esmu reāli priecīgs par šo apmeklējumu, jo neskatoties uz blīvo rezervāciju, milzīgo, kaimiņvalstu un arī vietējo "biezo maciņu" klātbūtni pie blakus galdiņiem un lasītās raibās atsauksmes par attieksmi, apkalpošanu un pārējo, tomēr sajutu cieņu pret klientu, kvalitāti produktos un ēdienā un augsti pacelto latiņu.
Tiešām paldies!
P.S. Paldies arī par uzaicinājumiem apciemot, ko saņemu e-pastā. Kad kādu no tiem pieņemšu, Jūs noteikti par to uzzināsiet.... Pēc tam, kad būšu uzrakstījis pārdomas.
Veiksmīgu Jums darba nedēļu un tiekamies jau ļoti drīz!