RIVIERA 2. DEJA VU OR NOT DEJA VU?
Neliels atskats vēsturē. Manas ēšanas mānijas pirmsākumos, septembra sākumā, devos baudīt vakaru Rivierā. Tad vēl neko nezināju par to, ka gandrīz blakus mājās tādas Rivieras ir veselas divas! Liels bija mūsu pārsteigums, kad to uzzinājām un stāvot uz Antonijas/Dzirnavu ielu stūra, mēģinājām izzīlēt, uz kuru no divām bijām ieplānojuši doties.
Kopumā atmiņas ne no patīkamajām. Vispirms, nebija pasūtāms nekas no ēdienkartes pirmās lapas, tad virkne ēdienu bija zem katras kritikas un rezultātā, vienīgās patīkamās atmiņas, ko paņēmām līdzi bija par skaisto skatu aiz loga un kompāniju.
Nākošais pārsteigums mani piemeklēja nedaudz vēlāk, kad ar milzīgu pompu, Riviera, kuru iepriekš apmeklēju, aizklopējās ciet un pārvācās uz divas mājas tālāk esošo Rivieru, demonstratīvi nesot pa Antonijas ielu kustamo iedzīvi. Varam tikai minēt, kas bija par iemeslu visai šai jezgai, sākot ar to, kāpēc vispār bija vajadzīgas atvērt šīs divas vietas blakus vienu otrai, beidzot ar to, kas bija par iemeslu, ārēji tik veiksmīga restorāna aizvēršanai. Vai tā bija īpašnieku nevarēšana vai negribēšana maksāt rēķinus, vai tā bija nespēja uzturēt, koordinēt un attīstīt divas vietas reizē, vai tas bija.... Velns viņu zin kas! Un iekšēji pat smīkņāju, ka paspēju vēl tur pabūt un pakritizēt... un redz, šie jau ciet! Tas, protams joks!
Droši vien jau tad zināju, ka reiz turp došos lai pārbaudītu, vai mani piemeklēs deja vu sajūta vai nē. Un tā, šis brīdis ir klāt. Tiešām atkal rezervēju galdiņu Rivierā un tiešām dodos turp atkal, lai arī tagad uz blakus māju.
Mani nemulsina šī restorāna atrašanās jaunajā restorānu TOP 30, augstajā 5.vietā, jo kā pieredze un vēsture rāda, nekad nevar zināt, ko saņemsi, neatkarīgi no tā, ko citi par to stāstījuši.
Tātad Riviera!
"Spinātu salāti ar karamelizētu camembert sieru ogām, lazdu riekstiem un aveņu balzāmetiķa mērci 7,60 €"
Ēdiens - prieks! Skaists, garšīgs un liels! Viss, kas ierakstīts ēdienkartē ir uzlikts uz šķīvja. Tiešām brīnišķīgi. Zemenes, kazenes, avenes, bieza, skaistas krāsas mērce, pilns šķīvis ar spinātiem un siers.... ar izcilu, plānu, karamelizēta cukura kārtiņu, kas piedod tam saldu niansi un rada pārsteigumu, brīdī, kad sajūti cukura kristāla kārtiņu kraukšķam mutē!
"Bifeļpiena mozzarella no Apūlijas ar lauku tomātiem noturētiem balzāmetiķī, kraukšķīgu brusketu un kalamata olīvu tapenādi 8,70 €"
Zinu, ka bifeļa piena mozzarella skaitās viena no labākām. Iespējams, ja pacenstos, varētu pat atšķirt bifeļa piena mozzarellu no govs piena mozzarellas, bet kas attiecās uz reģionu, no kura šis siers nācis.... piedodiet, to nemācēšu, gan! Bet ko mācēšu, tas ir atšķirt vai ēdu vienkārši tomātus, vai tādus, kas noturēti balzāmetiķī. Un šie, diemžēl tādi nebija. Tie bija visparastākie tomātiņi, skaistās krāsās un ar tomātu garšu, bet solīto balzāmetiķa garšas niansi, kurai noteikti bija jāparādās, ja reiz tomāti tikuši tajā noturēti, tā arī nesagaršoju. Mozzarellas ļoti daudz un olīvu tapenāde piešķīra salātiņiem nedaudz pikantuma, bet žēluma piegarša par iztrūkstošo no tā nekur nepazuda.
Jaunlopa carpaccio ar pīles Foi gras rukola, parmigiano reggiano sieru un trifeļu eļļas mērci 9,10 €
Šis ir ēdiens iz pagātnes, jeb no "vecās" Rivieras apmeklējuma. Jāpiebilst, ka šodien ēstais ir krietni labāks par pērno. Vispirms, visas sastāvdaļas ir sabalansētas un garšas nenomāc viena otru. Gaļa ir ļoti garšīga, ar brīnišķīgu aromātu, labi sagriezta un nedaudz sairdināta, lai atvieglotu ēšanu. Visas pievienotās sastāvdaļas brīnišķīgi papildina karpačo - gan siers, gan zaļumi, gan Foi gras un pat trifeļu eļļa, par kuras fanu, mani būtu grūti nosaukt! Tā kā par šo - cepuri nost!
"Mazie kalmāriņi pildīti ar tīģergarnelēm ar grilētas paprikas biezeni un tomātu, olīvu, fenheļa salsu 9,80 €"
Mazie kalmāri izskatās interesanti un arī pēc konsistences ir labi, bet gaidītās tīģergarneles pildījumā gan liek vilties. Tās nevar atpazīt ne pēc garšas, ne pēc izskata, pildījums ir sagriezts palielos kubiņos un papildināts ar kaut ko vēl, ko nemācēšu precīzi aprakstīt, bet kas kopumā ar kubiņiem atgādina kaut kādus jūras produktu salātus. Tas žēl un žēl arī tas, ka grillētās paprikas biezenis ir pilnīgi remdens un pat nedaudz tā kā pārvilcies ar plēvīti. Toties salsa, neskatoties uz specifisko produktu kombināciju, ir brīnišķīga un pārsteidzoši garšīga. Tā kā ēdiens neviennozīmīgs , bet tik tuvu gaidītam...
"Zivju zupa boillabaise pasniegta ar rouille un ķiploku sviesta bageti 9,40 €"
Šī bez foto. Neko daudz par zupiņu neteikšu. Gaidīju, ka tā būs saturīgāka un arī pats šķidrums būs piesātināts un bagātīgs ar zivju garšu, bet diemžēl... Zupā daudz dažādu jūras zvēru, kas viesa cerību, ka garša būs kā vajag, bet ēdot nepameta sajūta, ka visam ir vairāk ūdens, nevis zivju buljona garša. Pat nezinu, varbūt der vārds - pliekana?!
"Truša medaljoni un akniņas ābolu madeiras mērcē pasniedzam ar karamelizētu ziedkāpostu biezeni un savojas kāpostu 16,40 €"
Trusis, Jauks zvēriņš ar liesu gaļiņu, ko jāmāk pagatavot, lai tā nebūtu par sausu. Šis trusītis sauss nebija. Tas labi. Nedaudz dīvaina likās ābolu madeiras mērce, jo vīnu just nevarēja, bet sāļo pēcgaršu gan. Tā vēl ilgi lika par sevi manīt. Iepatikās savojas kāposti, kas, lai gan bija pagrūti ēdami, jo bija gari un kruzuļaini, bet bija sajaukti kopā ar mandeļu skaidiņām, kas patīkami papildināja kāpostu garšu. Nedaudz nobijos no biezeņa, kas pēc krāsas atgādināja, atvainojiet, bērna vēdera izeju, bet kā noskaidrojām, izrādījās karamelizētu ziedkāpostu biezenis. Nekad nebūtu iedomājies, ka karamelizētu ziedkāpostu biezenis varētu būt šādā, maigi sakot, nesimpātiskā krāsā, bez tam, kā jau visi šeit pasniegtie biezeņi, tas bija vairāk remdens, nekā karsts. Arī pēc garšas biezenis ne īpaši atgādināja ziedkāpostus, tā kā nācās pat viesmīlei pārjautāt, tā teikt, drošībai.
"Astoņkājis cepts garšaugu sviestā ar kartupeļu – saceptu ķiploku biezeni, garšsaknēm un grilētas paprikas biezmērci 19,40 €"
Arī šajā ēdienā, pa šķīvi izsmērēti remdeni, sablendēti, tātad, klīsterveidīgi biezeņi - kartupeļu un it kā saceptu ķiploku (it kā, jo nejutu) un jau pazīstamais, grilētas paprikas, kas atšķirībā no pirmā, vismaz bija skaistā krāsā. Astoņkājis gan bija pietiekoši silts un labi pagatavots, tā kā tā ēšana nesagādāja grūtības. Kopumā visa sastāvdaļu kombinācija likās nedaudz dīvaina un radās sajūta, ka pavāri īsti nevarēja izdomāt, ko tieši lai ieliek šajā šķīvī un tāpēc salika visu kaut ko no dažādām "operām"
"Melnās ātes fileja sacepta ar tomātiem un parmezāna – zaļumu rīvmaizi, baltajiem sparģeļiem, savojas kāpostiem un holandes mērci 19,60 €"
Šefa īpašais: Jūras velns ar karamelizētu ziedkāpostu biezni un vēl visu skaut ko EUR 26,80
Tas ir Jūras velns pirms......
bet tas pēc....
Jāsaka, ka pēc pagatavošanas viņš ir ieguvis daudz skaistāku ārieni! Zivs bija ļoti laba, ne izcila, bet ļoti laba. Tas priecē. Varbūt nedaudz, nedaudz sulīgāka un būtu izcili! Viss pārējais, kas atrodas uz šķīvja, šovakar jau redzēts citos ēdienos, tāpēc sajūsmu vai interesi neizraisa un liek aizdomāties par piedevu dažādību.
"Pavlova ar mascarpone – vaniļas krēmu svaigām ogām un rabarberiem zemeņu sīrupā 6,60 €"
Kurš gan nezin Pavlovu? Nu katrs viņu zin, un vismaz katrs otrais ir gatavojis mājās. Un man jāsaka, ka reiz ciemojoties pie manu draugu ģimenes, nobaudīju šīs kūkas mājas versiju, par kuru gan pati gatavotāja bija ļoti uztraukta, bet es kā profāns šī deserta gatavošanā varēju vien ēst un slavēt, ēst un slavēt! (Paldies Maija!)
Bet kā ar šodienas Pavlovu? Nu, teiksim tā, ne visai, vismaz manā izpratnē. Vispirms pats bezē, riktīgi izžāvēts, sauss un ciets, tālāk mascarpones/vaniļas krēms. Par krēmu, to nosaukt nevaru nekādi un vaniļas garšu arī nejutu. Uz bezē cepuma virsū bija uzmests paliels, biezs, stingras konsistences (kā ilgi gaidījis ledusskapī) mascarpones pikucis! Nekā trausla, vijīga un gaisīga, nekā no tā, ko gaidi no Pavlovas! Vienīgais, kas sajūsmināja bija ogas, tās bija daudz, lielas un saldas. A kur tad rabarberi? Nu labi, laikam piemirsušies, un diez vai tie ko spētu labot!
Lūk šāds piedzīvojums/pārdzīvojums.
Ko vēl varu piebilst, ja nākat šurp papļāpāt un nepieēsties, pamēģiniet Vidusjūras reģiona siermeistaru siera plati ar mūsmāju mascarpone un gargonzolas panna cotta, vīģu maizi, cidoniju marmelādi, bumbieru – sinepju ievārījumu, riekstiem, ogām 14,40 € un Antipasti EUR 12,60. Jauki noformēts, produkti nav žēloti un to dažādība iepriecina. Tartaru mīļotāji var izvēlēties Tartar trio izlasi ar skotijas lasis, dzeltenspuras tuncis, jūras ķemmīte 9,90 €, kas tiek pasniegts ar kapātiem zaļumiem, paipalu olām, grauzdiņiem un Dižonas sinepju mērci.
Tešām jauki, ka guvu šo pieredzi un varēju Rivierai, lai kur arī tā neatrastos, piedot manu iepriekšējo vilšanos. Izjutu pat zināmu atvieglojumu, ka nav vairs jātur ļauns prāts, bet, ka tā vietā varu bez bažām atcerēties tik daudz ko labu. Mūsu kompānijā izjūtas mijās no - kā man šeit viss patīk līdz ir o.k.
Pasēdēt intīmā gaisotnē šeit neizdosies, jo restorāns ir pilns un skaļš gandrīz nepārtraukti, bet atpūsties lielākā vai mazākā patīkamu cilvēku kompānijā (tas ir obligāti) varat droši.
Palasiet, padomājiet un piemēriet . Varbūt atrodat arī ko savu!
Lai Jums paveicās....