REAL STREET FOOD... YEA, YEA UN VISS ĪSTS... (DŪMI, GAĻA, BBQ)
Sveiki visiem jaunajā gadā!!! Forši, vai ne? Esmu reāli priecīgs! Jautāsiet, ko tā? Da tāpat vien. Mazliet izvēdināju galvu, mazliet ķermeni, mazliet attīrīju čakras, mazliet iedvesmojos un mazliet uzēdu. Tā kā viss, kā nākas.
Tātad, kā jau iepriekš minēju, starp dalībniekiem bija lielākā daļa pašpasludinātā vietējā ēdināšanas zieda, kas diemžēl nemaina faktu, ka ēdiens, vismaz tas, ko pagaršoju, ar īpašu garšas bagātību un oriģinalitāti neizcēlās. Var jau būt, ka biju pilnīgi kļūdījies savā izvēlē un ka vajadzēja doties pie kādas citas letes, bet kā bija, tā bija. Mana izvēle krita uz Entresol, 3 pavāru restorānu un Valmiermuižas alus vēstniecību.
Nevaru teikt, ka ēdiens bija slikts vai nebaudāms, vai vietai nepiemērots, bet tas pilnīgi noteikti nebija ēdiens, ko vēlētos ēst atkal un atkal pie nosacījuma, ka kaut viens no dalībniekiem šādu iespēju ikdienā piedāvātu. Varētu pat uzburt vīziju par 3 pavāru restorāna food truck, kas katru dienu, vienā un tajā pašā laikā pieripo pie Rīgas domes vai jebkur citur un no visām pusēm uz to cilpo pēc superēdiena uz riteņiem noilgojušies ļaudis, kas, spītējot salam un pa rokām tekošai ēdiena sulai, kāru muti notiesā papīrā ietīto vai kartona ķobītī ielieto un jau sapņo par rītdienu, kad atkal varēs šurp atskriet un nobaudīt šo vienreizējo, supergardo, oriģinālo, aromātisko, sildošo un visādi citādi atkarību izraisošo ēdienu. Vīzija ir kārdinoša, bet šaubos, ka tā materializēsies, jo, pat ja jums iegaršojās kāds no šajā pasākumā pasniegtajiem ēdieniem, par nožēlu jāsaka, ka nekur citur to dabūt nevarēsiet. Vienkārši tāpēc, ka neviens no dalībniekiem šāda ēdiena pasniegšanā nespecializējās un šis bija vien tāds kārtējais komerciālais pasākums, lai ko tur nerakstītu reklāmas rakstos. Tā kā esam turpat, kur bijām – valstī ar pilnīgi neattīstītu ielu ēdiena kultūru (arī neskatoties uz dīvainā kārtā saņemto balvu) un ar niecīgu, lai neteiktu vairāk, skaitu uzņēmumu, kas patiešām šajā specializējās.
Pirms pāreju pie raksta galvenās daļas, neliels ieskats ēdienā.
Mazs trauciņš, skābi kāposti ar krējumu, biezenītis, kaltēta lavaša gabals un plāna, sausa, viennozīmīgi pārcepta lopiņa gaļiņa, acīmredzot cepta rīvmaizē, nevis alus mīklā. Sākumā padomāju, ka atlikumu paturējuši kā dāsnu tējas naudu, bet tad sapratu, cik šitas maksā...
Izlaidīšu emocijas, tikai fakti! Šie divi uz iepriekšējā fona ir kā ielas kingi! Pupas, selerija, burkāns, gaļa un droši vien kaudze ar slepeniem ingredientiem. Rezultātā – karsts, pilnīgi vienkāršs, bet aromātisks ēdiens ar daudz mīkstu gaļu. Manai gaumei par saldu. Nezinu, no kā tieši, bet pieļauju, ka no alus. Pietrūka balansa. Saldais pāri visam. Bet atbilstoši tematikai un labi saprotams, kas, tā teikt, lācītim vēderā. Atskaitot saldumu.
Cūkas pavēdere mīksta, patiešām garšīga. Glazējums atkal par saldu, bet apakšā esošais biezenis to sabalansē. Tīri tā neko. Īpašs paldies par pavēderi.
"3 pavāru restorāns" Ramen ar cūkgaļu EUR 5
Nu, ko jūs! Pēc globālās ramen vilšanās šo uztvēru kā izaicinājumu. Un varbūt kaut kā stulbi izklausīsies, bet šis bija galvas tiesu augstāk kā restorānā ēstais. Točna saku. Buljonam pat bija garša. Nūdeles nebija pārvārītas, ola lieliska un pat "grūtā" (nejaukt ar grūsnā) cūkgaļa nebija sausa. Nolocīju vienā piegājienā.
Lūk. Tā man gāja ielās, tomēr jautājums par šāda ēdiena pieejamību ikdienā paliek aktuāls. Un, pat ja pēc Rīgas aizbraucam uz otro tūri Siguldā un, iespējams, ka vēl šur tur, tāpat ar to ir par maz, īpaši ja uzskatāt sevi par street food fanu.
Ir mums Rīgā viena vieta, kurai šādos pasākumos būtu jābūt pirmajās rindās. Vieta, kur attieksme komplektā ar vienmēr svaigu, aromātisku un saprotamu ēdienu iet rokrokā! Vieta, kas nevar palepoties ar atrašanos pašā centrā, milzu telpās, bet kas pilnīgi viennozīmīgi lepojās ar produktu, ko piedāvā, un, ja neapstāsies pie sasniegtā, bet ieviesīs vēl kādas garšas, jaunus aromātus un produktus, tad, ticiet man, ēdienu šeit varēs dabūt tikai pēc garas rindas izstāvēšanas. Sev šeit esmu atklājis savu svēto trīsvienību – zupu, tauri un burgeru, kas kņudina manu apziņu un kuņģi un liek regulāri šurp piebraukt.
"BBQ KŪPINĀTAVA", dāmas un kungi!
Zupa, zupa, zupa! Ak dievs, cik labi, ka rīt ir pirmdiena un atkal varēšu kādu no tām noēsties! Sešas stundas vārītā buljonā, katru dienu kas cits. Zaļie zirnīši, pupiņas, bietes, tomāti, lēcas un vēl, un vēl... Katra diena kā pārsteigums.
Pupiņu zupa EUR 3,50 (450ml) - EUR 4,50 (950ml), bet, ja nāksi ar savu toverīti vēl -10%!!
Pilna ar pupiņām, gaļu, burkāniem, zaļumiem un neatvairāmu aromātu. Kādam par pikantu, kādam tieši laikā, bet nevienam nav šaubu par to, ka šis ir brīnišķīgs, godīgs produkts.
Pulled pork burgers EUR 6 kūpinātavas cūkgaļa ar karamelizētiem sīpoliem, jalapeno un BBQ mērci
Liels, sulīgs, pikants, svaigs un traki garšīgs! Nav, ko piebilst. Īsi un skaidri!
Taure EUR 4,50 kupinātavas cūkgaļa ar karamelizētiem sīpoliem, jalapeno, kartupeļu biezenis, marinēti gurķi, lavašs, BBQ merce, zaļumi.
Kārtīgs otrais ēdiens ietīts lavašā. Kārtīgs, garšīgs kartupeļu biezenis, plucināta kūpinātavas cūkgaļa ar karamelizētiem sīpoliem, zaļumi un marinēts gurķis. Ņem, ej un ēd! Šitais ir nenormāli! Patiešām! Pirmo reizi, kad šurp atnācu, aprunājos ar saimnieci pie letes, paņēmu savu tauri, izgāju ārā un gandrīz apraudājos kā mazs bērns! Reāli! No sajūsmas, no aizkustinājuma, no prieka un pat mazliet no laimes! Tādam jābūt ēdienam un tādai jābūt attieksmei!
Ja vēl izdotos piedāvāt arī ko mazāk pikantu tiem, kam par asu un varbūt vēl kādu citu gaļas marinādes aromātu, un noturēt nemainīgu kvalitāti it visā, vispār būtu kruta! U,n jā, šeit var pasūtīt arī tikko kūpinātas cūku ribas un cāli sestdienas (vai jebkuras citas dienas vakariņām). Tā kā uz priekšu, ļaudis! Tauri rokās un ejam ielās!!!
Šai reizei tas viss. Ja mācētu, labprāt jums uzdziedātu, bet, par cik ar to man ne visai, tad aprobežošos ar sveicienu!!!
P.S. Un tiem, kas grib paskatīties kas vēl slēpjas zem street food. Uzmetat aci realitātes šovam "EAT ST.". Nav nekāds svaigais, bet jau tad krietni priekšā mūsu šodienai.