Pāriet uz galveno saturu
  • BLOGS
  • IN MEMORIAM
  • RESTORĀNU NEDĒĻAS

PĒRLE no BLUMENSTRASE, BAKER STREET vai JAUNIELAS - "NEIBURGS", DĀMAS UN KUNGI!

2. februāris, 2016 pl. 17:50, Nav komentāru
Par latiņu. Cik augsta tā katram no mums ir. Un nav svarīgi vai esi restorāna īpašnieks, pavārs, viesmīlis vai kafijas dzērājs, kārtīgs ēdājs, vai gurmāns. Katram tā ir. Un tas, cik augsta tā ir, ir atkarīgs tikai no mums pašiem.  

Tāpēc veidojās tik dažādi, pilnīgi pretēji viedokļi, atsauksmes un sajūtas un tik dažāda attieksme, kvalitāte un sasniegumi. Paceļot savu latiņu, gribēsim līdz tai tiekties. Ja restorāni celtu savas latiņas, tie spētu sasniegt jaunas virsotnes, padarot mūs, klientus, laimīgus un iespējams, ka mūsu latiņas tad būs vienā augstumā.

Par ko tas viss? Ā, nu ja. Par latiņu.



Šoreiz iztikšu bez gara ievada un ķeršos, tā teikt, vērsim pie ragiem. Apmeklējot mūsu viesnīcu restorānus ir jārēķinās ar  realitāti - lielas pretenzijas, virspusēja attieksme, bezpersonisks interjers un viduvēja virtuve. Saku to tikai no savas pieredzes un apskaužu tos, kam bijis citādi. 

Aizgājām uz "Neiburgu" un sapratu, ka vēl ir  cerība. Nu tiešām - viens riktīgi patīkams vakars pavadīts elegantā vidē, ar garšīgu ēdienu, profesionālu apkalpošanu un brīnišķīgu kompāniju (vienīgais, kas neiztrūkst nekad! Ak es laimīgais!)

Nu, tad labu apetīti!

"Liellopa filejas tartars ar paipalu olu dzeltenumu, šalotes sīpoliem, kaperiem un marinētu gurķi  EUR 11,50"


Klasiski. Pat varbūt nedaudz garlaicīgi. Nekādas "odziņas", Vienkārši tartars. Bez tam šalotes sīpola  vietā, sagriezts sarkanais sīpols, kas varbūt ir nieks. Ēdiens, kas neizraisa sajūsmu, bet arī ne vilšanos. Šoreiz kā mājās cepta kotlete - tik vienkārša un pazīstama. Nekad nebiju domājis, ka teikšu ko tādu par liellopa tartaru.

"Kazas siers ar sarkanvīnā karamelizētu vīģi, krāsnī vītinātiem ķiršu tomātiem un riekstu mērci EUR 6,50"


Viegls, patīkams ēdiens Karamelizētās vīģes ieguvušas jaunu, interesantu niansi. Siers veiksmīgi kontrastē ar vīģu  saldumu un riekstu struktūru un garšu. Pirmā mirklī šķiet, ka rukolas ir par daudz, bet beigās viss izrādās labi sabalansēts.

"Laša tartars ar sarkanajiem sīpoliem, kaperiem, zaļumiem, artišoku krēmu un foreļu ikriem EUR 11,50"


Par laša tartaru varu teikt visu to pašu, ko par liellopa tartaru. Garlaicīgi, neskatoties uz artišoku krēmu, jo garša un konsistence tam šķita diezgan dīvaina un neizteiksmīga. Lasis sakapāts arī ļoti labi, bet nedaudz sāk traucēt lasis vispār bez nekā. Saprotu, ka varu pievienot sīpolu (ko varēja sakapāt nedaudz smalkāk) vai kaperus, bet gribētos, lai lasim pašam arī būtu klāt kaut nedaudz garšas.  Bet visādi citādi tartars kā jau taratrs.


"Sautētas svaigas mīdijas - ar baltvīna-saldā krējuma mērci EUR 8,50"

Iepriekšējo reizi, kad ēdu mīdijas (tas notika Vill Amor) biju reālā šokā un klasificēju to kā vienu no lielākiem aplauzieniem Ēstmīļa dzīves laikā.  Tāpēc šoreiz jutu gandrīz organisku nepieciešamību rehabilitēt šo ēdienu savās acīs. Un tas izdevās. Tādām jābūt mīdijām. Lielām, sulīgām, aromātiskām!  Brīnišķīga mērcīte, kurā var just gan saldo krējumu, gan maigu vīna noti. Ēdiens papildināts ar tievās strēmelītēs sagrieztiem un apsautētiem, bet ne pārāk, burkāniem un... nevaru atcerēties ko vēl, bet tas viss kopā garšoja lieliski. Sapņaini mērcu maizes gabaliņu mērcē un vienīgais ko spēju domāt - CIK LABI!!!


 "Viegli lapu salāti ar mango, garnelēm, ceptu vistas krūtiņu, vīģēm, cigoriņiem un aveņu mērci EUR 10,50"


Ļoti vasarīgi salāti! Vispirms gribu atzīmēt, ka zem tā visa, atradās vairākas gatava, sulīga mango šķēles, ka salāti tika iejaukti ar superīgu aveņu mērci, kas reāli atsauca atmiņā vasaru, laukus un aveņu krūmus un ka garneles bija ļoti labi apstrādātas, pateicoties kam bija sulīgas un garšīgas. Nelielu vilšanos sagādāja vīģes, kam līdz gatavībai pietrūka kāda diena, bet lai cik tas skumji nebūtu, lielāko vilšanos sagādāja riktīgi pārceptā vistas krūtiņa, kas likās dīvaini, ņemot vērā to, cik labi bija pagatavoti daudzi, daudz sarežģītāk gatavojami ēdieni, kam risks neizdoties bija krietni augstāks nekā vistas filejai. Bet lai paliek tā vista, jo salāti bija ēšanas vērti!

"Cēzara salāti ar ceptām tīģergarnelēm EUR 9,50"


Salāti lieli un garšīgi. Viss kam jābūt ir pievienots. Cēzara mērcīte ļoti izdevusies, sajūtu anšovu garšu un nopriecājos. Garneles pagatavotas teicami un viss it kā būtu labi. Vienīgais ko gribētos, lai romiešu lapas būtu saplūkātas, nevis saliktas šķīvī veselas.  Pluss manā uztverē, ka pa virsu ir daudz siera. Un tā, pēc manām domām, ir vēl viena laba restorāna, un šis nenoliedzami tāds ir, iezīme - sastāvdaļas netiek žēlotas un tiek izmantoti visi paredzētie produkti, lai panāktu  iecerēto rezultātu un neliktu klientiem vilties.

"Kokospiena zupa ar garnelēm, vistas gaļu, šitaki sēnēm un citronzāli EUR 6,50"


Garšīga, mēreni pikanta, sildoša, aromātiska! Zupā diezgan daudz garneles, sēnes un ..... nūdeles! Šeit esmu pārsteigts! Nebiju gaidījis, jo ēdienkartē par to nekas nebija minēts. Varbūt varēja neminēt citronzāli, bet nūdeles! Bez tam, pretēji vistas gabaliņiem zupā, un tas ir dīvaini, nūdeles bija pārvārītas. Tiešām. Bet zupa, ka jau minēju,  baudāma.

"Krāsnī cepta jēra muguras karbonāde ar jēra kājas confit, batātes-piparmētru biezeni, ceptām šitaki sēnēm, dārzeņiem un rozmarīna mērci EUR 18,50"


Ļoti priecājos, ka izvēlējos šo ēdienu. Tikko to ieraudzīju, tā sapratu - this is it! Jēra karbonāde tik skaista, tik sulīga, tik  aicinoša!  Krāsas uz šķīvja man asociējās ar rudeni Anglijā. Pat nezinu kāpēc. Varbūt sakarā ar to, ka vienkārši sapņoju par Angliju , visu, kas man ļoti patīk , asociēju ar turieni. Jēra karbonāde pagatavota izcili! Jā, tā tas ir!  Batātes biezenis maigs, patīkamas konsistences, bet piparmētru garšu tajā nejūt nemaz. Mazās sēnītes, dārzeņi viss tik labi iet kopā! Un jēra kājas confit!! Nepārspējams sulīgas, mīksti izsautētas gaļas gabals - liels un sātīgs. To visu savieno kopā mērce - nu tiešām jāsaka, kā (.) uz i.

"Olīveļļā cepta sama fileja ar krāsaino pērļu kuskusu, ceptiem kaperiem, burkānu un fenheļa biezeni un sviesta-citrusu mērci EUR 12,50"


Vizuāli gaidīju no zivs ko citu, bet garša bija brīnišķīga!  Krāsainais kuskus piešķīra ēdienam rotaļīgumu un lika tam  izskatīties jautram. Biju pārsteigts par maigo burkānu/fenheļa biezeni un par to, kā garšo cepti kaperi. Nekad tādus nebiju ēdis, bet biju sajūsmā. Īsāk runājot patīkams pārsteigums. 

"Siltais bumbieru un mandeļu pīrāgs ar parmas siera un estragona saldējumu EUR 6,50"


Mēģinot šo, sapratu, ka esmu vairāk tradicionālu vērtību piekritējs desertos. Pats siltais pīrāgs, neskatoties uz savu bumbulīša formu, man patika - garša diezgan salda, bet ne šķebinoša, konsistence maiga un pufīga, bet ne tukša. bet kas attiecās uz saldējumu, tad man ne visai. Droši vien, dēļ pievienotā siera, tā konsistence bija drupena, bet garša par asu.  Principā, es labprāt apēstu šādu pīrādziņu ar vienkāršu vaniļas saldējumu un kādu, ne pārāk saldu ogu mērci. Bet tas jau atkal patikšanas jautājums.

"Crème Brûlée ar ogām un piparmētru EUR 6,50"


Creme Brulee kā creme brulee. Nedaudz jāpasmaida par to, ka ēdienkartē pieminētas piparmētras. Pozitīvi ir tas, ka deserts ir liels. Šķiet, ka lielākais no līdz šim ēstajiem, ar kārtīgu cukura kārtiņu un daudz vaniļas sēklām. Un tas arī viss. 

Pirmo reizi saskāros ar to, ka nav īpaši daudz ko pateikt par ēdienu.. Pat nezinu vai tas ir labi vai slikti. Var just, ka Neiburgā cenšas īpaši nemudrīt un pieturās pie klasikas, bet tur, kur mēģina eksperimentēt, dara to ļoti uzmanīgi. Šī vieta paņem ar tādu attieksmes un kvalitātes komplektu, kam ir grūti pretoties.

Bija ļoti patīkami pēc ilga pārtraukuma priecāties par apkalpošanu - profesionalitāte, zināšanas, izpratne, ir tikai dažas no īpašībām, ko varu attiecināt uz mūsu viesmīli. Un te man jāatkārtojas, ka labs viesmīlis reti kad var būt 18 gados, ka šī darba izpratne veidojās tikai ar gadiem, kad iemācāmies atpazīt cilvēkus, nebaidāmies runāt, jo to mākam un zinām kas ir cieņa un pašcieņa. Tā kā paldies Dace, ka tik veiksmīgi papildināji mūsu šī vakara sajūtas.

Un vēlreiz par latiņu. Nenoniecinām sevi, ceļam tik augšā!

P.S Tikai nepadomājiet, ka viesmīle Dace bija riktīgi veca! Nē taču. Starp 18 un ļoti veca ir ļoti liels attālums.


Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • NU KO, MĀS, LAIPNI LŪGTA
    3. mar. 2025
  • ĒDNĪCAS LĪMEŅA MALTĪTES RĪGAS RUDENS RESTORĀNU NEDĒĻĀ
    4. dec. 2024
  • NEXT-LEVEL ŠAŠLIKS_iesmi_bistro
    26. okt. 2024
  • Nostaļģija, saulriets manas pasaules malā, nepiepildījies sapnis un, kā jau katru gadu - Pāvilostas Laiva..
    25. aug. 2024
  • BEZTEKSTŪRAS DESIŅAS, BĀRDAINAS MĪDIJAS UN NETĪRAS ROKAS CITRUSOS, JEB KĀ MAN ATKAL MAZLIET NEPAVEICĀS...
    21. jūl. 2024
  • septiņpadsmit (mīnus piecpadsmit) pavasara mirkļi... Rosemarīnē un Koyjā
    11. jūn. 2024
  • 7! B7! (nejaukt ar 007)
    17. mar. 2024
JEBKURAS ŠAJĀ BLOGĀ ESOŠAS FOTOGRĀFIJAS UN TEKSTS VAI TEKSTA DAĻA IR IZMANTOJAMAS PĀRPUBLICĒŠANAI TIKAI AR RAKSTISKU AUTORA ATĻAUJU.
Sadarbības piedāvājumiem - estmilis@inbox.lv