Pāriet uz galveno saturu
  • BLOGS
  • IN MEMORIAM
  • RESTORĀNU NEDĒĻAS

RAMSAY! GORDON RAMSAY! (1.daļa)

8. novembris, 2015 pl. 23:00, Nav komentāru
Gordons Ramzijs (Gordon Ramsay) ! Šis vārds liek daudziem ēst gatavotājiem un ēst gribētājiem visā pasaulē  notrīsēt -  citiem aiz cieņas, citiem aiz bijības, citiem aiz sajūsmas! Es arī šad tad notrīsu, domājot par viņu. Pārsvarā aiz sajūsmas!

Šis puisis, kas dzimis 1966. gadā Skotijā, savu agro jaunību pavadīja spēlējot futbolu un laikam jāsaka paldies dievam, ka kājas traumas rezultātā viņš nerealizējās, kā profesionāls sportists, bet nolemj mācīties viesnīcu un restorānu vadību.

Beidzot koledžu, jaunais talants dodas uz Londonu, kur saņem savu pirmo darbu prestižajā restorānā «Harvey’s», kur strādā divus gadus, tad pāriet uz slaveno divzvaigžņu «Le Gavroche», kur nospodrina savas iemaņas klasiskajā franču virtuvē, pēc gada dodās uz «Hotel Diva» - jauno, smalko kūrorta restorānu Franču Alpos. Pēc kāda laika Ramzijs  pārvācās uz Parīzi, kur trīs gadu garumā strādā ar vairākiem slaveniem šefiem, līdz nobeidzot savu apmācību, veselu gadu nostrādā par šefpavāru uz privātas jahtas.

Pēc gadu ilgas prombūtnes, Ramzijs atgriežas Londonā, kur saņem šefa vietu «La Tante Claire», bet jau pēc neilga laika saņem piedāvājumu no sava bijušā vadītāja kļūt par šefu «Aubergine» (tā laika nosaukums «Rossmore») . Gordons pieņem šo piedāvājumu un četru gadu laikā paceļ šī restorāna reitingu līdz divām Michelin zvaigznēm un kļūst arī par līdzīpašnieku ar 25% restorāna akciju. Sakarā ar domstarpībām, kas valdīja visu īpašnieku starpā, viņš pamet «Aubergine», bet ne viens pats - ar viņu kopā aiziet apkalpojošais personāls un virtuve pilnā sastāvā. Kā vēlāk izteicās Ramzijs, šis bija viens no grūtākiem lēmumiem  viņa karjeras laikā, bet tas kļuva par viņa piedzimšanu kā uzņēmējam. Tā rezultātā, pret Gordon Ramsay  tika iesniegta prasība tiesā par summu 1000000 sterliņu mārciņu par zaudējumiem, ko restorāns cieta pēc viņa aiziešanas. Restorāns bija spiests aizvērties uz trīs mēnešiem sakarā ar personāla neesamību. Puses panāca mierizlīgumu, bet tā summa tā arī netika izpausta.
1998.gadā viņš atver savu pirmo restorānu «Gordon Ramsay at Royal Hospital Road», kas 2001.gadā saņem trīs Michelin zvaigznes, padarot viņu par tābrīža vienīgo šefu-britu ar tik augstu reitingu un vienīgo, līdz šim, šefu - skotu. Tajā pašā gadā viņš atver «Pétrus», kas nopelna savu pirmo zvaigzni jau pirmajā darbības gadā, bet 2007.gadā, jau otro.
21.gadsimta sākumā viņa impērija strauji aug un šobrīd sasniedz daudzus restorānus un pabus gan Lielbritānijā, gan ārpus tās robežām, no kuriem daudzi ir novērtēti ar Michelin zvaigznēm.
1996.gadā tika izdota pirmā Gordon Ramsay grāmata «Passion for Flavour» , pēc tam sekoja  «Passion for Seafood», «A Chef for all Seasons», «Just Desserts» un «Secrets», kurās Gordons dalījās ar receptēm un uzskatiem par kulināriju. Uz šo brīdi ir izdotas jau neskaitāmas viņa grāmatas un tai skaitā arī autobiogrāfijas.
 
Domāju, ka lielākā daļa no mums, vispirms iepazina šo spilgto un interesanto cilvēku, unikālo pavāru un uzņēmēju, kā TV šovu zvaigzni.
1998.gadā, viņš debitēja TV šovā "Boiling Point", kas bija sava veida televīzijas aprakstu seriāls par restorānu lomu Gordona dzīvē. Pēc zināmas miniseriāla  veiksmes, tiek nofilmēta tā otrā daļa "Beyond Boiling Point".  Taču lielāko atpazīstamību un veiksmi plašā auditorijā, kas nebija ieinteresēta kulinārijā profesionālā līmenī, viņam atnesa divi citi TV šovi - "Hells kitchen"un "Kitchen nightmares", kas atšķirībā no iepriekšējiem tiešām bija šovi nevis dokumentālie seriāli.


" Hells Kitchen" - viens no slavenākajiem Gordona Ramzija kulinārajiem realitātes šoviem, kas amerikāņu kanālā FOX, tiek rādīts jau no 2005.gada un šogad ir piedzīvojis savu 14 sezonu!!! Neskatoties uz kulināro orientāciju, šim šovam piemīt dramatisms un kaislības tajā sit "augstu vilni".
Šova pamatideja - cīņa starp profesionāliem dalībniekiem par šefa vietu kādā slavenā restorānā.
Šovs veidots kā klasisks realitātes šovs, kur visus dalībniekus ievieto "slēgtā" telpā un veic nepārtrauktu novērošanu, kas rada psiholoģisku spiedienu ar no tā izrietošo nekomfortablo sociālo vidi. Kā arī daudzos citos Ramzija šovos, arī šeit pamata koncepcija slēpjas sacensībā  starp dalībniekiem. Katra sezona sākās ar 12-20 dalībniekiem, kas jau sākot no pirmā raidījuma, pa vienam izkrīt no cīņas, līdz finišu sasniedz viens dalībnieks, kas balvā saņem nozīmīgu naudas balvu (~250 000 $), kā arī  iespēju kļūt par galveno šefpavāru kādā augstas klases restorānā.

Katrs, kas kaut reizi ir redzējis kādu no Ramzija šoviem, varēja pārliecināties par bieži vien agresīvo, rupjo un aizvainojošo Šefa attieksmi pret dalībniekiem. Pats Ramzijs gan apgalvo, ka viņa ekspresīvā uzvedības maniere virtuvē ir tik vien kā no sadarbības partneriem mantotais menedžmenta stils, ar kura palīdzību viņš noved cilvēkus pie robežas, kas šķir ideālu virtuvi no visa pārējā.

Gandrīz katrā raidījuma sezonā ir bijuši gadījumi, kad dalībnieki paši pēc savas vēlēšanās pamet šovu, nespēdami izturēt psiholoģisko spiedienu no Ramzija puses, kā arī ir spiesti doties prom dažādu traumu rezultātā - sākot no apdegumiem un beidzot ar mežģījumiem.

Šova sezonas laikā Ramzija emocionālā attieksme pret konkursantiem ļoti mainās. Ja pirmajās sērijās viņš ir ļoti agresīvs un nepārtraukti kliedz, tad pēdējās 3-4 sērijās, tieši otrādi, emocionāli atbalsta un palīdz dalībniekiem, gatavojot tos šefpavāra lomai restorānā.

Mums, neprofesionāliem pavāriem, šāds šovs ir interesants tieši kā šovs, jo ir iespēja vērot dalībnieku attiecības cīņā par vietu zem saules, metodes ar kādām katrs no viņiem cer sasniegt savu mērķi un , protams pats Gordons Ramzijs visā savā verbālajā krāšņumā! Un lai gan skatoties šo raidījumu, diez vai paaugstināsiet savas kulinārās prasmes vai uzzināsiet daudz jauna no pasaules virtuves tendencēm, laba atpūta Jums ir garantēta!

Kas attiecās uz Gordona Ramzija slaveno necenzēto leksiku, tad noskatoties dažus no viņa raidījumiem, esmu drošs, Jūs daudz ko spēsiet skatīties un klausīties bez puritāniskas nosarkšanas, pat jaunāko Māra Martinsona filmu "Romeo n' Джульетта", par ko noteikti esat dzirdējuši un ceru esat ieplānojuši arī noskatīties,  spēsiet baudīt  kā mākslu - tā, kā tam arī jābūt!

Turpmāk vēl.



Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • PAVASARIS. RĪGA. 2 RESTORĀNI UN ES. NOVĒLOTI.
    8. jūn. 2025
  • NU KO, MĀS, LAIPNI LŪGTA
    3. marts 2025
  • ĒDNĪCAS LĪMEŅA MALTĪTES RĪGAS RUDENS RESTORĀNU NEDĒĻĀ
    4. dec. 2024
  • NEXT-LEVEL ŠAŠLIKS_iesmi_bistro
    26. okt. 2024
  • Nostaļģija, saulriets manas pasaules malā, nepiepildījies sapnis un, kā jau katru gadu - Pāvilostas Laiva..
    25. aug. 2024
  • BEZTEKSTŪRAS DESIŅAS, BĀRDAINAS MĪDIJAS UN NETĪRAS ROKAS CITRUSOS, JEB KĀ MAN ATKAL MAZLIET NEPAVEICĀS...
    21. jūl. 2024
  • septiņpadsmit (mīnus piecpadsmit) pavasara mirkļi... Rosemarīnē un Koyjā
    11. jūn. 2024
JEBKURAS ŠAJĀ BLOGĀ ESOŠAS FOTOGRĀFIJAS UN TEKSTS VAI TEKSTA DAĻA IR IZMANTOJAMAS PĀRPUBLICĒŠANAI TIKAI AR RAKSTISKU AUTORA ATĻAUJU.
Sadarbības piedāvājumiem - estmilis@inbox.lv