Tā nonācu pie lēmuma - iemēģināt kūkas ar kofeīnu, t.i. melnu kafiju. Lai lielos apjomos lietotu espresso esmu par švaku, tāpēc palikšu pie melnas kafijas, pēc kuras arī ļoti labi var spriest ne tikai par paša dzēriena kvalitāti, bet arī par visādi izslavēto baristu spējām un pat par kafijas aparāta tehnisko un tīrības stāvokli, kas varbūt mūsu formātam nav tik svarīgi, bet nenoliedzami, spēj ietekmēt kafijas kvalitāti krūzītē.
Sāku no perifērijas. Nolēmu apmeklēt pārīti kafijotavu kādā no Rīgas tirdzniecības centriem, jo, dīvainā kārtā, daudziem līdzcilvēkiem T/C apmeklēšana un tur piedāvāto iespēju izmantošana, tai skaitā kūku ēšana ir kļuvusi par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Tas man pašam šķiet jocīgi, jo uzskatu, ka baudīt kūku ar kādu spēcinošu dzērienu, sev patīkamā kompānijā, daudz jaukāk ir kādā omulīgā, varbūt nedaudz intīmā vietā Vecrīgā, vai arī kādā citā vietā, kur fonā skan ausij tīkama mūzika un no virtuves jaušama cepto biskvītu, pankūku vai kēksiņu smarža un ne par ko negribas iet prom, un lai nekļūtu nepieklājīgi, ik pa brīdim tiek noprovēts kas jauns, līdz vēders un galva ir pilni ar saldo labsajūtu, bet kājas ir kļuvušas kūtras .... Aizpeldēju jau no domām vien!
Diemžēl šis nebūs tāds gadījums, par kādu nupat kā sapņoju, jo lielveikalā no tā visa nevar dabūt pilnīgi neko, pat ne labu kafiju, cienījamu kūku un patīkamu apkalpošanu!
Costa Coffee
Britu tīkls, kas kādu laiku atpakaļ pārņēma "Coffee nation", kas šobrīd, ja ticēt viņu mājaslapai, Rīgā ir atrodams 11 vietās, no kurām trīs ir lidostā, bet četras T/C, kas acīmredzot nodrošina stabilāku klientu plūsmu. Nezinātājam pirms ko pasūtīt kādu brīdi jāpadomā un "jāiebrauc" kafiju piedāvājumā, jo dažkārt ir grūti orientēties dīvainos nosaukumos un dažādos tilpumos, bet tas tā notiek daudzās vietās.
Nožēloju, ka neaprobežojos ar iedvesmojošo kafijas tapšanas stāstu lasīšanu uzņēmuma mājas lapā, bet devos dzīvē, tādā veidā liekot vilties ne tikai sev pašam...
Kūkas 3/4 Eur robežās, jārēķinās ar dažādu svaiguma un apvītuma pakāpi
Siera kūka ar zemenēm. Zemenes pēc garšas kā apvārītas nevis svaigas un tās ogu daļas, kas nav aplietas ar želeju, krietni apvītušas. Siera masa nevis sulīga un gaisīga, bet tāda kā izmirkusi, bet biskvīta kārtiņa ļoti nevienmērīga! Diemžēl, kopumā nekāda baudījuma, ne acīm ne vēderam.
Vēl viena kūka, vārdā "Black forest", jebšu melnais mežs. Kūka, kurā ir vis kaut kas - sauss nelīdzens biskvīts, ķiršu želejas kārta, vēl viens biskvīts, krēms, kas sapildīts kārtainās mīklas profitroļos un kārta cietas, tumšās šokolādes ar mandeļu skaidiņām. Man par daudz garšu, bez tam neviena no tām nelikās īpaša un nepamet sajūta, ka kūkas ir no saldētavas.
Nepadomājiet, ka esmu pret progresu! Man personīgi nekas nav ne pret ko saldētu arī pret kūkām ne. Piemēram Reaton(ā) var iegādāties ļoti daudz un dažādas saldētās kūkas un desertus, kas pārsteigs Jūs ar savu garšu un izskatu un neliks aizdomāties par to izcelsmi, un tām pat nebūs ķīmiskās piegaršas!
Bet kafejnīcā vēlos vismaz sajūtu, ka kūciņa ir svaiga, pašu cepta un visādi citādi īpaša. Un nav svarīgi, kur šī kafejnīca atrodas, ir jābūt augstiem standartiem, jo ar ko T/C apmeklētājs ir sliktāks? Vai tad viņš nav pelnījis, ko brīnišķīgu arī lielveikala kafejnīcā? Vēl tikai piebildīšu, ka kūkas šeit jāēd ar visprastāko metāla, pusdiena dakšu. Tādu triku vēl nebiju redzējis:)
Kā trekns punkts uz i, melna kafija pa EUR 2,40
Nē, diemžēl, ne šī! Šī ir no globālā tīmekļa.
Bet šī! Jā, jā. Šī ir melna kafija uzņēmumā, kas skaitās kafijas tirgotavu tīkls, kas pozicionē sevi kā kafiju pazinējus, tās pagatavošanas guru un vēl visādos veidos cildina sevi saistībā ar savu izcilo kafiju. Ticu, ka pati kafijas pupiņa, kas šeit nonāk ir bez vainas, bet tādā gadījumā, kur ir problēma?
Nekādos apstākļos nevēlos saņemt šādu, piedodiet, zeķūdeni! Knapa, neglīta, duļķaina ir putiņa zem kuras tāda pati, bezpersoniska kafija! Tā nav augsta klase, pat ne vidēja! Manai šķīstošai kafijai mājās, kad vispirms sakuļu cukuru ar kafiju un nedaudz ūdeni, izskats un arī garša ir krietni labāks par šo.
Diemžēl, kā vēlāk izrādījās, šis nepaliks par dienas vienīgo bēdīgo stāstu
Coffee inn
Kārtējais brāļu leišu "tīkls", kas veiksmīgi iekļāvies mūsu tirgū. Acīmredzot viņi tādi spējīgāki, ja reiz tas ir izdevies, jo pagaidām nav nekas dzirdēts par latviešu kafijas vai kādu citu uzņēmumu, kas kaimiņos būtu atvēris padsmit tirdzniecības vietas un ieņemtu vērā ņemamu nišu tās ekonomikā.
Man Coffee inn asociējās ar logos un uz krēsliem samestiem spilventiņiem, kas šķiet nedaudz netīri un noslienāti un ar kartona traukiem. Šajā vietā, spilventiņu par prieku man nebija, bet dzerot latti, jārēķinās ar to, ka mazo dabūsiet porcelānā, bet lielo kartonā! Dīvaini, vai ne? Tas nekas, jo arī kūkas, vismaz šeit, pasniedz uz visprastākajiem kartona šķīvīšiem. Bet tas laikam kāds ekoloģisks "ku kū" un ja tā, tad kāpēc viņi neiet līdz galam un visu neliek kartonā? Vai tas atkal prasa nepārtrauktus izdevumus? Nu nezinu, neesmu eksperts.
Atgriežamies pie tēmas. Kūku piedāvājums ļoti švaks un šodien aprobežojās ar trīs siera kūkām. Visas, nepārprotami, ne pirmā svaiguma. Cena svārstās starp 2-3 Eur
Siera kūka. Cepumu kārtiņa nelīdzena, dažāda biezuma. Ēdot rodas sajūta, ka zobos šņirkst neizkusis cukurs, bet īsti nevar saprast no kuras kūkas vietas tas ir. Siera masa ne pārāk vienmērīga un nedaudz ķepīga.
Siera/karameļu kūka, ja pareizi sapratu pārdevējas teikto. Siera masa nevienmērīga un graudaina. Par karameli nezinu, bet pildījumā rieksti, kas padarīja kūkas ēšanas procesu nedaudz interesantāku. Abas kūkas pilnīgi bezpersoniskas un esmu pārliecināts, ka lielākā daļa no jums mājās māk uzcept daudz garšīgāku, skaistāku un visādi citādi ievērojamāku siera kūku nekā šīs.
Dubultais espresso! Man nav komentāru. Ja tas ir viss, ko var izspiest no dubultas kafijas porcijas ar salīdzinoši mazu ūdens daudzumu, tad man nav ko teikt. Ne satura, ne izskata.
Piebildīšu, ka apkalpošana reāli pieklibo. Ja uz manu jautājumu: vai tiešām dubultam espresso pie Jums jābūt tik duļķainam un ar knapu putiņu, pārdevēja atbild - jā, tā jābūt, tad no coment!
Un man vienalga kādu smalku apmācību darbinieks ir izgājis, šis nav ne labs kafijas pagatavošanas ne apkalpošanas līmenis.
Pārlasot ievēroju, ka šodien īpašais vārds ir - diemžēl! Tas ir bēdīgi! Uzskatu, ka mums ir jāvērtē sevi augstāk par šo!
Mācību esmu guvis un turpmāk apmeklēšu tikai kafejnīcas ar seju, stāstu, attieksmi un smaržu.
Lai Jums jaukas Lieldienas un lai Jums labi ripo!
P.S. Neaizmirstiet par iespēju Francijas dienu ietvaros apmeklēt kādu no iesaistītajiem restorāniem un nobaudīt kādu ēdienu ar Francijas tematiku. Informācija arī Ēstmīļa Facebook lapā.