KAS TAS PAR ZVĒRU? GASTROBĀRS T73
Kāpēc šeit? Nezinu!
Iespējams, ka iepatikās mājas lapa, lai gan daudzas reizes, mājas lapa izrādījās labākais, no visa, kas saistīts ar konkrēto vietu. Tas vienīgi pierāda, ka mājas lapu veidotāji, strādā labāk par pavāriem, viesmīļiem un līdz ar to, arī par restorānu vadītājiem (lai arī kā viņus tur nesauktu)
Varbūt tāpēc, ka šeit nepiedāvā dīvaino Branču! Visi, kā traki, brīvdienu rītos metās ēst kolektīvās brokastis no kopgalda, kas ļoti līdzinās brokastīm viesnīcās, vai vienkārši Zviedru galdam. Vai tiešām, ir tik neizturami pavadīt svētdienas rītu kopā ar saviem mīļajiem, ģimeni vai kas nu kuram ir pieejams, mājās, siltumā, omulībā, atlaižoties ar brokastu šķīvi uz dīvāna pie televizora, ik pa brīdim pieceļoties un izstaipoties, varbūt palasot avīzi un nospeķojot to ar ēdienu, pūšot un elšot, kad vēders ir pilns un uznāk snaudiens, ieplānotās mājas uzkopšanas vietā. Kas ir tik kārdinošs iespējā, vienā no retajām brīvdienām, ēst brokastis kopā ar baru svešu cilvēku, samaksājot par to diezgan pieklājīgu naudu un bez tam, ieplānojot šo pasākumu krietni iepriekš un rezervējot galdiņu, lai pasarg dievs, svētdien ap 11, nepaliktu bez brokastīm!
Man personīgi liekās, ka svētdienas brokastis ir kas ļoti intīms, tāds, ko var baudīt tikai kopā ar ļoti tuviem cilvēkiem.
Tātad, atgriežoties pie šodienas piedzīvojuma. Brokastis šeit pieejamas 24h, kas acīmredzot ir tā vērts un atmaksājās, lai gan man grūti iedomāties situāciju, kad kādu dienu, četros pēcpusdienā nāku šurp, jo gribu apēst ceptu olu. Brokastu ēdieni šeit aizņem lielu daļu ēdienkartes, un savā ziņā tas forši, īpaši atceroties tās daudzās reizes, kad ir dzirdēts - brokastis var dabūt tikai līdz 12! Tad neizpratnē domāju, kāda problēma ir pasniegt omleti vai tostermaizes 12:15? Bet lai nu paliek...Paralēli darbojās arī standarta ēdienkarte, kas krietni paplašina izvēles iespējas.
Pirmā lieta, kas mulsina, ir tas, ka ieeja ir kopīga ar ieeju kazino un, ka restorāns ir milzīga atpūtas kompleksa sastāvdaļa. Nezinu kā šeit ir citās diennakts stundās, bet svētdien pa dienu šeit ir patīkama, gandrīz ģimeniska atmosfēra, kam par labu nāk gan plašās, gaišās telpas ar lieliem logiem, gan krāsainie, mīkstie dīvāni, krēsli un spilveni.
Ienākot iekšā, mums neviens nepievērš uzmanību. Ja neskaita trīs darbinieces ar slotām, kas cītīgi berzē zāles vidusdaļu, nav pat īsti pie kā vērsties. Neizpratnē raugos apkārt un mēģinu uzminēt no kurienes parādīsies mūsu glābiņš, viesmīles izskatā, kas ierādīs mūsu rezervēto galdiņu, lai mēs varētu nodoties ieplānotām gastronomiskām baudām. Pēc dažām minūtēm pie mums, tiešām, pienāk darbiniece, kas pēc neilgas skaidrošanās tomēr atrada mums domāto, rezervēto galdiņu. Izlaidīšu to daļu, kur neskaitāmas reizes šķirstam ēdienkarti nekādi nespēdami izdarīt izvēli, neskatoties uz to, ka bijām to izpētījuši jau iepriekš un uzreiz pievērsīšos tai stāsta daļai, kurā mēs jau ēdam un esam gandrīz apmierināti. Vienīgi, pirms tam, gribu pateikt, ka tēju, kafiju un dažus citus dzērienus gaidījām minūtes 25, netīrie trauki uz galdiņa stāvēja krietnu brīdi līdz 'paši tos sākām krāmēt kaudzītēs un stumt maliņā, lai nebojā skatu un diezgan ilgi nevarējām nodibināt acu kontaktu ar mūsu viesmīli, lai palūgtu rēķinu.
Ēdiens tiek pasniegts gan uz melniem, gan uz baltiem šķīvjiem, bet pateicoties tam, ka tas ir krāsains un dzīvespriecīgs, tas visos traukos izskatās vienlīdz labi . Atšķirībā no dažām citām apmeklētām vietām, kur ēdiena noformējums ir spēcīgāks par pašu ēdienu, šeit viss ir sabalansēts - patīkams, dzīvespriecīgs izskats un kā izrādījās arī salīdzinoši laba garša! Uzreiz ievēroju porciju izmēru - tiešām cerīgs. Saprotu, ka uz produktiem šeit lieki netaupa un sniedz klientam to ko viņš vēlās - adekvāta daudzuma, garšas un cenas kombināciju! Juhū!!
Pirmais brokastu kartē gozējās kruasāns ar vaniļas vārīto krēmu un zemenēm. Neskaudiet.... to mēs nedabūjām, jo nebija pieejams!
Bet viss pārējais, ko izvēlējāmies bija, bet kā jau tas pierasts, ne pilnā komplektācijā.
"Amerikāņu pankūkas ar svaigām ogām un kļavu sīrupu EUR 4,40"
Četras, cienījama izmēra pankūkas, no kurām pirmā pārbērta ar pūdercukuru. Kļavas sīrups tikai kā dekors, nedaudz sapilināts uz šķīvja, bet svaigās ogas, kas pieminētas ēdienkartē un tāpēc liek domāt, ka tās būs vairāk par dažām - diemžēl, tikai dažas. Pankūkas garšīgas, ar nedaudz kraukšķīgu maliņu, bet tās nav Amerikāņu pankūkas. Šīs ir mitras, diezgan eļļainas un blīvas, bet īstām ir jābūt sausām un pufīgām un vēlams bagātīgi aplietām ar mērci.
Nu nekas. Nebūsim sīkumaini un priecāsimies, ka bija daudz, lielas un ... jā.
"LAUKU BIEZPIENA PLĀCEŅI 4.50 €
(AR ROZĪNĒM VAI KLASISKĀ) AR MĀJAS KRĒJUMU UN IEVĀRĪJUMU"
Vizuāli ļoti pievilcīgi - lieli, tādi kā uzpūtušies. Vairāk līdzinājās biezpiena sacepumam un pēc konsistences atgādināja nedaceptu biezpiena masu ar nedaudz glumu sajūtu. Nezinu no kuras mājas bija krējums un ievārījums, pēc garšas nekas īpašs. Kopumā ēdiens apmierinošs, bet domāju, ka vairāk derēs pieaugušajiem, jo bērnu izpratnē, biezpiena plācenis tomēr ir pankūciņa - saturīga un salda, nevis knapi apcepta biezpiena masa.
"BEĻĢU VAFELES 4.60 €
AR KAFIJAS KONDENSĒTO PIENU, PEKANRIEKSTIEM UN PAŠMĀJU VANIĻAS SALDĒJUMU"
Patīkams noformējums un daudzums, viss, kas uzrakstīts ēdienkartē, ir arī uz šķīvja. Vafele varēja būt nedaudz saturīgāka, bet citādi viss labi.
Tāds paradoks sanāk, jo labāks ēdiens, jo mazāk ko par to ir teikt!
"SPĀŅU OMLETE 6.80 €
KARTUPEĻI, DĀRZEŅU SAUTĒJUMS, SAULĒ KALTĒTI TOMĀTI, ČORISO, PIKANTI ZAĻIE SALĀTI"
Omlete sakulta ļoti labi, tā ir pufīga un maiga. Spāņu omletes pamatelementi ir olas, sīpoli un kartupeļi un pārējais pēc sirds patikas. Šajā sīpoli nebija vispār un arī kartupeļi varēja būt vairāk, bet ja reiz ēdienkartē rakstīts - dārzeņu sautējums, tad gribētos ko vairāk par dažiem paprikas gabaliņiem. Salāti skaistā krāsā un ar atsvaidzinošu garšu - spināti, rukola, selerijas kāts. Kā saka: prosto i so vkusom! Ēdiens sātīgs un garšīgs, bet ar novirzi gan no kartes, gan no receptes.
"OLAS «BENEDIKTS» 7.20 €
UZ ŠVEICIEŠU KARTUPEĻU PLĀCEŅA AR SPINĀTIEM UN HOLANDIEŠU MĒRCI AR BIEŠU SULĀ MARINĒTU LASI
Nekur neko neatradu par šveiciešu kartupeļu plāceņiem, bet atpazinu mūsu pašu kartupeļu pankūku. Pa virsu tai spināti, Benedikts, starp citu,pagatavots ļoti labi, un laša strēmele. Šo pašu ēdienu var apskatīt T73 mājaslapā, kur jāatzīst, tas izskatās krietni labāk. Un tā nav tikai fotogrāfa vaina....
Garša bez pārsteigumiem, kas kā mēs jau senāk vienojāmies, nemaz nav tik slikti. Holandes mērce, bija mans otrais publiskais mēģinājums. Un šī, lai gan nebija ideāla, tomēr bija tuvāk tai ko gaidīju, nekā citā vietā (neatgādināšu kurā), vismaz krāsa un konsistence tai bija pareizā, bet kārtīgi to izgaršot traucēja, ja tā var teikt, mazais daudzums.
"VEĢETĀRAIS TORNIS 6.50 €
BAKLAŽĀNS, CUKĪNI, MOCARELLAS SIERS, BAZILIKS, KIRŠTOMĀTU SALSA"
Šis bija labs. Visas sastāvdaļas apstrādātas teicami. Muti nekas nesavelk un arī eļļas nav par daudz. Nav sajūta, ka ēd kaut ko pliekanu un neapetelīgu, kā mēs visēdāji, dažkārt izsakāmies par veģetāriem ēdieniem. Pasniegts glīti, bet bez pārspīlējumiem, nedaudz apgrilēti ķirštomātiņi un zirņu dīgsti, piešķir ēdienam vasarīgumu.
"OLAS KOKOTS 4.00 €
IECEPTS MAIZĪTĒ AR SVAIGAJIEM ZAĻUMIEM, SĒNĒM, BEKONU UN KRĒJUMA SIERU"
Līdz šim biju ēdis olu, kas iecepta pabiezas maizes šķēles vidū izveidotā caurumā. Šis ir savādāks. Zinu, ka olu cocotte, ir franču ēdiens un to pagatavo cepot olu ar dažādām piedevām, speciālā trauciņā, cepeškrāsnī. Šis bija iecepts kliju bulciņā. Sēnes, bekons, zaļumi tiek apcepti uz pannas, tad iepildīti trauciņā (šoreiz maizītē) pa virsu tiek uzsista ola un tas viss tiek cepts krāsnī. Pildījums dāsns un garšīgs. Divas problēmas - baltums nebija kārtīgi izcepies un bija sajūta, ka viss, kas sapildīts ir tāds slapjš un ar jēla baltuma pieskaņu, bet krējuma sieru nevarēju identificēt, jo tas acīmredzot bija ļoti maz un sajaucās ar ne līdz galam izcepto olas baltumu. Neskatoties uz to, ēdiens man tīri labi patika un aizguvu šo ideju mājas brokastīm.
"LIELLOPA FILEJAS KARPAČO AR MELNAJĀM TRIFELĒM, ERUKU UN PARMEZĀNU 10.80 €"
Spriedām par to, ka pasūtot ēdienu, gaidām ko konkrētu un priecājamies, kad saņemam gaidīto . Ar šo ēdienu tā arī notika. Domājām par karpačo, pasūtījām - ir īstais. Gaļiņa sagriezta plāni un akurāti, visas gaidītās sastāvdaļas pievienotas, viss pietiekošā daudzumā. Jauki!
"ASTOŅKĀJU, JŪRAS ĶEMMĪŠU UN OLĪVU RAGŪ 15.80 €
AR APCEPTIEM JAUNAJIEM KARTUPEĻIEM UN SAFRĀNA ĶIPLOKMĒRCI"
Skaistas krāsas. Par jaunajiem kartupeļiem decembrī jau runāts. Jūs jau zināt, ka ēdienos ar Jūras produktiem man patīk skaitīt. Tad lūk, trīs ķemmītes, no kurām viena tāda deformēta. Vai mēģināts to gareniski pārgriezt uz pusēm lai no vienas iegūtu divas - nezinu, bet apceptas labi. Astoņkājus no sākuma gandrīz neatpazinu. Ir pierasts tos redzēt maziņus ar visiem tausteklīšiem, bet šie bija nogriezti no lielāka zvēra taustekļa un vizuāli bija ļoti līdzīgi ķemmītēm. Kādi astoņi, ļoti labi apcepti, patīkamas konsistences, kas jūras produktiem ir īpaši svarīgi, jo pārcepti, tie mēdz pārvērsties par gumiju. Šķīvī bija diezgan daudz paprikas gabaliņu, kas šķita par asu, bet nebija ne miņas no olīvām, ne veselām, ne ragū! Laikam kāds misēklis. Bez tam man negāja kopā visas ēdiena sastāvdaļas - manai gaumei priekš Vidusjūras ēdiena, par daudz kartupeļu un pārāk asa paprika. Prasījās kas vieglāks. Gandrīz aizmirsu par safrāna ķiplokmērci. Pēc garšas un konsistences kā majonēze ar piedevām. Nekas īpašs un par iespējamu safrāna klātbūtni liecināja vien mērces dzeltenīgā krāsa, ko iegūt var daudzos veidos
"«MIS DEIZIJA» 9.80 € BĒGELE, LIELLOPA FILEJA, BRĪ SIERS, SINEPES, SPINĀTI"
Bēgele, jeb pareizāk būs teikt beigelis, ir tāda īpaša bulciņa kas pēc izskata līdzīga barankai un kuras pagatavošana atšķiras no parastās maizes vai bulciņu pagatavošanas (internetā ir pieejamas receptes) Nezinu, vai ar šo maizīti ir rīkojušies pareizi, bet kādu īpašu atšķirību pašā maizes garšā vai konsistencē nemanīju, tāpēc uztvēru to vienkārši kā maizīti ar pildījumu. Un pildījums bija lielisks. Sulīga liellopa fileja (garšīga, bet diezgan plāna) sīpoli, spināti, tomāti, siers, sinepes. Tas viss tur bija un kopā bija labi! Klāt, laikam jau pa burgeru modei, groziņš ar "brīvajiem" kartupeļiem un trauciņš ar visdrīzāk rūpnieciska ražojuma mērci, kas gan krāsas, gan garšas ziņā atgādināja 1000 salu mērci.
Tagad rakstot nožēloju, ka nepavaicāju kāpēc ēdienam tāds nosaukums.
Tā, lūk. Pilnīgi negaidīti bez lielas vilšanās. Bet protams, ka tālu no ideāla. Tā tas ir. Kārtējo reizi acīs dūrās problēmas ar apkalpošanu. Ir klients vai nav, darbiniekiem nez kāpēc vienalga. Tajās reizēs, kad izdevās mūs apkalpojošo puisi izķert, viņš bija pietiekoši laipns, bet manā skatījumā viesmīļa darbs ir kas vairāk un par to jau esmu daudz runājis. Kas attiecās uz ēdienu, tad iesaku ēdienkartē rakstīt pēc iespējas mazāk sastāvdaļas, tādā veidā varēs izvairīties no situācijas, kad uz šķīvja trūkst daļa no ēdienkartē aprakstītā.
Bez tam pirms rakstīt ēdienkartēs nosaukumus, pārbaudiet to pareizrakstību un ne par velti daudziem ēdieniem ir nosaukumi, ko pazīst visā pasaulē, ne tikai nosaukumi, bet arī ēdiena sastāvs, garša un t.t., tāpēc, ja nevarat vai nemākat pagatavot Holandes mērci, beigeli vai amerikāņu pankūkas, nosauciet tās kādā citā, varbūt pat oriģinālākā vārdā un tādā veidā izvairīsieties no tā, ka Jūsu pagatavoto soļanku salīdzinās ar "īsto", vai ka Jūsu Klasiskais tiramisu nebūs īsti tāds kā gaidīts.
Bet mēs, parastie cilvēki, turpinām gaidīt svētkus un plānot ko likt uz galda. Nezinu, kā Jums, bet man jau jāsāk no saraksta atsijāt, jo reāli saprotu, ka to visu ne tikai pagatavot, bet arī apēst "derīguma termiņu" ietvaros nebūs iespējams.
Ceru, ka visiem mājās jau ir eglīte vai kaut vai kāds skuju koka zariņš, lai atcerētos kādi svētki tuvojās.
Lai Jums superīgi plāni, un lai tie realizējās!